Блокиран прелаз Мердаре ка Подујеву; Вучић обишао припаднике војске: Верујем у српску снагу

Рано јутрос у Северној Митровици постављене су две нове барикаде

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 18. дан, у знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага полиције самопроглашеног Косова на северу.

Рано јутрос у Северној Митровици постављене су две нове барикаде: прва - којом је препречен пут који од источног моста преко Ибра, односно од раскрснице у Бошњачкој махали, води према центру Северне Митровице и даље према Звечану и друга која се налази на новом мосту на путу који из центра Северне Митровице води према магистрали Митровица - Лепосавић.

Патријарху српском Порфирију јуче је забрањен улазак на КиМ, враћен је са административног прелаза Мердаре у централну Србију. Српски званичници окаракретисали су овај чин Приштине као нецивилизацијски и навели да се није десило "од турске окупације" да се на овај начин поступа са свештеним лицима. 

Вучић је синоћ, после најава да је Приштина наводно подигла борбену готовост својих снага, наредио да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, а наложено је и подизање борбене готовости јединицама МУП-а.

"Желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути да на сваки начин сачувамо мир и стабилност, како би заштитили наш народ на северу Косова и Метохије," изјавио је председник Србије Александар Вучић на Инстаграму поводом тога што је Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију.

"У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и подизања њихове борбене готовости, предузећемо све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", додао је он.

Јуче увече истекао је ултиматум Квинте којим је Квинта Србима са севера КиМ дала 24 сата да уклоне барикаде.

Све најновије вести о ситуацији на КиМ пратите уживо у блогу РТ Балкан.

27. дец 2022 • 22:28

Блокиран прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву

Група од 20 људи блокирала је вечерас прелаз Мердаре из правца Куршумлије ка Подујеву.

У циљу подршке Србима са КиМ, постављени су трактори и камион са приколицом, преноси РТС.  

Они су најавили да ће ту остати до даљег и изразили наду да ће им се придружити још људи.

Председник Србије обишао јединице Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је вечерас завршио обилзак дела јединица Војске Србије између Краљева и Рашке.

"Негде између Краљева и Рашке. Завршио обилазак дела јединица наше војске, наших јунака и пошао на састанак са представницима Срба са Косова. Верујем у правду и право, али више од свега у српску мудрост, али и снагу и одлучност. Живела слободарска Србија!", поручио је председник Србије.

Брнабић поручила Османи: У потпуности се слажем, правда ће преовладати и Курти ће пасти

Председница Владе Србије Ана Брнабић оштро је вечерас критиковала председницу привремених приштинских институција Вјосу Османи због њених неоснованих оптужби на рачун Србије и председника Алекасадра Вучића.

"Коначно (!), у потпуности се слажем са госпођом Османи: демократија и владавина права ће преовладати. Зато су ту барикаде. Срби штите своје право гласа (које сте им одузели), право на праведно суђење (које сте им ускратили) и Бриселски споразум. Они цће победити и Курти ће бити поражен", поручила је Брнабић на Твитеру.

Османи је претходно на Твитеру оптужила Србију и председника Вучића да стоје иза напада на новинаре на северу КиМ, наводећи да ће српске власти "пропасти", а ''да ће превладати демократија и владавина права''. 

Вучић вечерас обилази јединице Војске Србије између Краљева и Рашке

Председник Србије Александар Вучић обилази вечерас јединице између Краљева и Рашке, потврђено је Танјугу из Председништва Србије

У наредним сатима, председник Вучић, министар одбране Милош Вучевић, амбасадор Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговараће са представницима Срба са севера КиМ у касарни у Рашкој.

Очекује се да разговори трају до раних јутарњих сати.

Савет албанских амбасадора: Бајден да притисне Србију да уклони барикаде  

Савет албанских амбасадора упутио је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у коме се од њега тражи да изврши притисак на Србију како би се уклониле барикаде на северу КиМ и изражава "забринутост због недавних дешавања на северу Косова", преноси "Косово онлајн".

"Србија угрожава циљеве Косова за демократију, мир и поштовање права у региону", наводи се у писму и додаје да постављене барикаде изазивају бројне потешкоће Србима.

Наводи се да је Србија делује "као представник Русије на Косову", те да је захтев за распоређивање 1.000 војника отворена претња која ризикује широк сукоб.

Опширније читајте ОВДЕ

Петковић немачком амбасадору: Да ли албански новинари више вреде?

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић упитао је данас немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа зашто није осудио забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић и да ли то значи да албански новинари вреде више.

Петковић је тако реаговао на објаву Родеа на Твитеру поводом напада на екипу ТВ "Кљан Косово" у Зубином Потоку, у којој је Роде навео да немачка амбасада снажно осуђује насиље над новинарима и затражио да се медијима омогући да раде слободно и без страха од насиља.

"Амбасадоре како то да нисте осудили забрану уласка на КиМ новинарки РТС-а Светлани Вукмировић? Да ли албански новинари вреде више или је проблем у Светланином извештавању о животу Срба на КиМ?! Сви новинари би требало да имају једнака права, зар не?", упитао је Петковић на Твитеру.

 Новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић ни данас није дозвољено да уђе на КиМ, а и јуче је враћена са административног прелаза Мердаре.

 

Свечља: Приштина блиско сарађује са међународним партнерима што омета Србију

Приштина не жели рат, али је посвећена борби против криминала и тероризма, изјавио је данас министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља.

Свечља у поруци на Фејсбуку тврди да "Србију кочи то што годинама подржава криминалне групе на северу КиМ" и да није истина да су тзв. косовске безбедносне снаге стављене у стање приправности већ да обављају свакодневне задатке, називајући такве изјаве пропагандом Србије и Русије. 

Он је оптужио Србију је  да је, под утицајем Русије, подигла стање борбене готовости и наредила постављање нових барикада како би, тврди, заштитила "криминалне групе".

Истакао је да Приштина блиско сарађује са међународним партнерима као и да то "oмета Србију, која чини све да барикаде изазову чак и људске жртве, а о томе сведоче узастопни оружани напади на полицијске службенике, припаднике Еулекса, а однедавно и Кфор", тврди Свечља.

Командант летонског Кфора: Циљ пуцњаве највероватније уклањање барикада

Командант летонских снага у саставу Кфора, генерал-потпуковник Леонидс Кланин, оценио је данас да је циљ пуцњаве у близини патроле летонског Кфора у недељу увече "највероватније било уклањање барикада".

"Највероватније је да је један од циљева ове провокације био уклањање барикада, како би се људи слободније кретали", рекао је Кланин за ”Балтик тајмс” и додао је да је циљ оних који су пуцали био да ”смањи активности Кфора између сукобљених страна”.

Кланин је поновио да је сврха међународних безбедносних снага на Косову и Метохији смањење тензија.

"У сваком случају, ово је мировна мисија. Постоје две сукобљене стране и такви инциденти се могу очекивати у будућности. Али такви инциденти не могу да нас уплаше до те мере да бисмо престали да испуњавамо своју мисију”, изјавио је Кланин.

Швајцарска влада: Кфор и Еулекс од суштинског значаја за безбедност на северу КиМ

Швајцарска влада је навела да су Кфор и Еулекс од суштинског значаја за одржавање реда и безбедности локалних заједница на северу Косова и Метохије.

У објави на Твитеру, швајцарска влада поново је позвала Београд и Приштину да се уздрже од било каквих акција које би могле да доведу до додатне ескалације ситуације на северу КиМ.

"Још једном позивамо све заинтересоване стране да се уздрже од било каквих радњи које би могле да додатно ескалирају ситуацију", наводи се у објави.

Одржан протест испред амбасаде Србије у Тирани

Група грађана протестовала је данас испред амбасаде Србије у Тирани против политике Београда и постављања барикада на северу Косова и Метохије, преносе албански и приштински медији.

Током протеста, који су организовали Организациони савет Народне скупштине Албаније и Унија цивилног друштва Албаније, учесници су тражили од Владе Албаније да услови односе са Србијом и да председник Албаније сазове Савет за националну безбедност, преноси приштинска "Коха диторе".

Председавајућа Организационим саветом Народне скупштине Албаније, коју "Албанијан дејли њуз" није именовао, рекла је да Албанци не желе рат, али су спремни да, како је рекла, "бране своју земљу".

Она је оптужила Београд да на северу КиМ чини оно што Русија ради у Украјини и да води политику која доводи до дестабилизације на Балкану.

Протест је одржан под мотом "Руке даље од Косова", а учесници су носили и транспаренте са натписом "Не дирајте Митровицу", "Трепча и Ујмани (албански назив за Газиводе) припадају Косову".

Харадинај: Вучић да уклони барикаде, оне су само у Путиновом интересу

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај затражио је од председника Србије Александра Вучића да уклони Србе са барикада које се налазе на северу Косова и Метохије.

Харадинај је на конференцији за новинаре рекао да барикаде не помажу дијалогу и да су, према његовим речима, само у интересу руског председника Владимира Путина.

"Ситуација на северу 'Косова' постаје све озбиљнија и компликованија. Ратнохушкачка платформа Вучића и његових људи инсталираних на северу прелази црвене линије. Он мора хитно да повуче своје људе са севера и нареди уклањање барикада и повратак за преговарачки сто. Он не може да изазове 'Косово' које је опредељено за мир. Логика употребе војних средстава за стварање јаче позиције у преговорима о међусобном признању је поглавље које је затворено 1999. године", рекао је Харадинај.

Он је додао да су непромишљене изјаве и поступци премијера Аљбина Куртија и његових људи само закомпликовали ситуацију, као и да се Кфору не могу постављати рокови, јер је њихова мисија "јасна и чиста као суза".

У Крагујевцу је одржан скуп подршке Србима на Косову и Метохији

У Крагујевцу је одржан скуп подршке Србима на Косову и Метохији у организацији завичајног удружења "Ибарски Колашин" из Крагујевца, на коме је поручено да треба хитно ослободити ухапшене Србе на КиМ и поштовати све до сада постигнуте споразуме у дијалогу Београда и Приштине. Скупу у Пешачкој зони у центру Крагујевца присутовао је велики број грађана, у жељи да пошаљу подршку Србима на Косову и Метохији који су данима на барикадама.

Окупљеним грађанима су се обратили представници више завичајних удружења, а главна порука на скупу је да се поштују сви потписани споразуми, као и да Влада Србије направи план повратка на Косово и Метохију привремено расељених Срба.

Миливојевић о забрани патријарху да уђе на КиМ: Забрињава и одсуство озбиљне реакције Запада

Потез приштинских власти да забране српском патријарху Порфирију улаз на територију Косова и Метохије је нецивилизацијски и потврда да они не желе смиривање тензија, већ сукоб, рекао је за Танјуг бивши дипломата Зоран Миливојевић.

"Приштинска власт на овај начин даје до знања да неће одустати од своје стратегије и од покушаја да се она реализује, а то је да се потврди 'косовска' државност, као и да се на сваки начин спречи утицај Србије у било ком виду", рекао је Миливојевић.

Оно што забрињава је, оцењује Миливојевић, то што ово неће допринети смиривању ситуације, већ ће додатно деловати и на српски народ на КиМ у њиховом отпору власти у Приштини.

"Такође, забрињава и одсуство озбиљне реакције из западних центара моћи, из Брисела и Вашингтона. Такав став одудара од оних вредности за које се залажу. Ово директно доводи у питање вредности запада и Брисела и онога на чему инсистирају, а то је питање људских права, верских слобода, слобода кретања и свега осталог", казао је Миливојевић.

Вучевић и Мојсиловић обишли јединице на административној линији

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас део јединица Војске Србије и полиције који се налазе дуж административне линије и том приликом се уверили у висок морал и спремност припадника Војске и полиције да брзо и одлучно изврше све постављене задатке, саопштило је Министарство одбране.

Због актуелне ситуације на Косову и Метохији војска и полиција су од јуче у највишем степену приправности.

Боцан-Харченко: Ситуација је веома опасна, напета и налази се на ивици ширих сукоба

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је ситуација на КиМ опасна и напета и да се налази на ивици ширег сукоба и нагласио да снажан став председника Србије апсолутно одговара дешавањима на терену.

"Снажан став председника Србије, министра одбране, у складу је са ситуацијом, одбрамбене снаге на најавишем нивоу спремности апсолутно одговарају ситуацији на терену", рекао је Боцан-Храченко за Танјуг.

Амбасадор је подсетио да његову оцену ситуације на КиМ деле и Москва и јуче ју је саопштила и званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ситуација је веома опасна, напета и налази се на ивици ширих сукоба, и према нашем мишљењу описује и одражва сва дешавања на терену и око Косова", рекао је он и додао да увек постоји нада да ће се наћи решење за ситуацију, али да и поред размишљања не види аргумент у прилог очекивања, који би ојачали ту наду.

Руски амбасадор подсећа да Приштина ради оно што ради и не крије своје намере, а у ширем смислу то је жеља да успостави контролу на северу Косова и Метохије над српским срединама и срединама са претежно српским становништвом.

"То је увек била машта Приштине, али сад сматрају да је дошло време за реализацију", оценио је амбасадор и додао да сада имају задатак да успоставе контролу у српским срединама и да Београд призна "Косово" у политчком и геополитчком смислу.

Амбасадор је нагласио да је поптуно разумљиво да Приштина ужива подршку запада без обзира на то што говоре. Како је додао то потврђују и делима.

Нови одборници у општини Зубин Поток преузели мандате - Албанци већина

Нови одборници преузели су мандате након што су данас положили заклетву у насељу Чабра, на седници Скупштине општине Зубин Поток, након што је претходни одборнички састав поднео оставке после одлуке политичких представника Срба да напусте институције КиМ.

Церемонији полагања заклетве је присуствовао министар управе и локалне самоуправе привремених приштинских институција Елберт Краснићи, преноси "Телеграфи".

На порталу "Телеграфи" је објављен и списак са именима нових одборника који ће заменити старе, а према њему, нови састав ће чинити већински бити албански, док ће троје одборника бити Срби, са листе "ГИ Зубин Поток".

Новоформирана Скупштина општине Зубин Поток одлучила је да на наредном састанку изабере председавајућег.

Курти за бошњачку "Истрагу": Дестабилизација главно средство Београда, које иде на руку и Кремљу

Знамо да Србија издваја најмање три одсто бруто националног производа за своју војску и зато је претња по регион, због чега би Западни Балкан требало удружено да делује против Београда, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу за бошњачку "Истрагу".

Курти није пропустио ни да више пута спомене Руску Федерацију и оптужи Кремљ за "мешање и подстицање Србије на дестабилизацију региона", будући да му Русија очигледно, смета због њеног залагање за поштовање Резолуције 1244 СБ УН. 

Иронично, док Приштина свакодневно крши људска права српског народа на КиМ, Курти Србију коментарише као недемократско друштво, које би да дестабилизује регион. Објашњавајући да јој у томе помаже СПЦ, док таква дешавања према његовим речима "иду на руку и Кремљу".

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Вучић: Не могу да отму патријарха и цркву из душа српског народа на КиМ

Председник Србије Александар Вучић захвалио се патријарху Порфирију на прилици да разговарају и рекао да је забрана Приштине патријарху Порфирију да уђе на КиМ једна од највећих срамота који су себи могли да приуште.

"Они не могу да отму ни патријарха ни СПЦ из душа српског народа на Косову и Метохији. Важно је да видимо какав је однос оних са Запада према нашој земљи. Већи проблем су барикаде него то што је неко поглавару једне цркве забранио да уђе на територију своје земље", рекао је Вучић и запитао се где је то могуће.

Како каже, суштина је у томе да Срби буду протерани са севера КиМ.

"Због чега неко тако хистерично инсистира на уклањању барикада, па зато што је потребно да Срби буду отерани са Севера. Говорим о Приштини, али и делу међународне заједнице. Ти путеви користе само Срби са Севера", истиче председник.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Свечља: Србија под утицајем Русије подигла стање борбене готовости

Министар одбране привремених приштинских институција Џелал Свечља у објави на Фејсбуку наводи да је Србија под утицајем Русије подигла стање војне готовости и наложила подизање нових барикадана северу КиМ.

"Тврдње да је 'Република Косово' подигла стање војне приправности су потпуно неистините и део су пропаганде двојца Србија-Русија. Управо је Србија, под утицајем Русије, подигла стање војне готовости, наређује подизање нових барикада, како би оправдала и зашттила криминалне групе које тероришу посебно грађане српске националности који живе на Косову", написао је Свеча.

"Косово онлајн": Блокирани сви путни правци ка Лепосавићу

Нешто пре 12 сати неколико џипова у којима су били специјалци полиције тзв. Косова кренуло је пут Лепосавића из правца Митровице локалним путем преко села Каменица и Вуча, преноси "Косово онлајн".

Мештани су одмах подигли неколико барикада и нису им дозволили да прођу, након чега су се, специјалци убрзо вратили назад. Барикаде су постављене на два места, у селима Каменица и Вуча, и блокирани су сви путни правци ка Лепосавићу.

Мештани тврде да специјалне јединице "Косовске полиције" и даље траже начин да прођу пут Лепосавића и даље ка Јарињу, будући да су од постављања барикада првог дана па до сада, као и Кфор и Еулекс, користили овај путни правац.

Патријарх Порфирије: Ситуација на КиМ веома озбиљна

Патријарх Порфирије након састанка са председником Србије Александром Вучићем обратио се медијима и поручио да је ситуација на Косову и Метохији изузетно озбиљна.

"Не знам да ли сам икада имао прилику да испред себе имам толико новинара и камера, али та чињеница показује, не само да сте сви заинтересовани за оно што смо разговарали, већ и за оно што се дешава на КиМ. Тамо је ситуација веома озбиљна и тензије су досегле тачку из које могу да се отворе путеви које нико од нас не жели и који нас не би одвели у било шта што би нам донело, не само мир, него и, какву-такву равнотежу", рекао је патријарх.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Албанске судије напустиле северни део Косовске Митровице

Албанске судије, као и целокупно особље кривичног одељења Основног суда у Косовској Митровици, које је радило у објекту тог суда у северном делу града, прешли су данас у објекат суда у јужном делу Косовске Митровице, где се налази грађанско одељење, преноси "КосоваПрес".

Агенција наводи да је то учињено "због несигурности и немогућности слободног кретања".

Брнабић: Укините тајне листе за хапшење и повуците дуге цеви

Премијерка Ана Брнабић навела је да "Срби траже да не постоје тајне листе и тајни спискови за хапшење и да се у складу са Бриселским споразумом косовска полиција и сви са дугим цевима повуку са севера Косова и Метохије"

"Преседан је да не пустите патријарха да посети Пећку патријаршију у време празника, и то је нешто што Куртијевим савезницима треба да каже о каквом се човеку ради и колико он не поштује права Срба", истакла је Брнабић.

На питање да ли стављање српске полиције у повећану борбену готовост, заправо значи проглашење непосредне ратне опасности, она је објаснила да је реч о спремности војске да реагује ако буде било потребно.

Недопустиво је претити насилним уклањањем барикада на којима су жене, деца и старији, каже премијерка, и поручује да је "много боље обезбедити тим људима основна људска права" него претити укалањем и "призивати жртве".

Радост за малишане на КиМ: Подела пакетића у Северној Митровици

Чланови мото клуба Газиместан поделили су данас новогодишње палкетиће малишанима у центру Северне Митровице.

"Косовска полиција" већ други дан не дозвољава новинарки РТС-а да уђе на КиМ

Новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић поново данас није дозвољено да уђе на Косово и Метохију када је због новинарског задатка покушала да пређе административни прелаз Мердаре, јавља РТС.

Светлана Вукмировић каже да су јој припадници "косовске полиције" на непријатан начин ставили до знања да не може да пређе административни пункт.

Истиче да је морала да потпише папир, као и да није добила образложење због чега јој не дозвољавају да прође.

Полиција је остатку телевизијске екипе рекла да они могу да прођу и да наставе пут, али су они  одбили, зато што је Вукмировићева враћена.

Новинарка РТС-а враћена је и јуче са административног прелаза Мердаре. 

Екипа РТС-а требало је да ради редовну емисију о животу Срба на КиМ "Право на сутра". 

Поново састанак председника Вучића и патријарха Порфирија

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом Српске православне цркве Порфиријем у Патријаршији у Београду.

Састанак председника и патријарха, који је почео у 12.00 сати, одржава се дан након што је поглавару Српске православне цркве Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију и одлазак у Пећку патријаршију уочи Божића.

Патријарх је навео након забране да је кренуо у прво и најважније седиште своје цркве како би уочи Божића био са својим народом, али да су врата његовог дома за њега била закључана.

"Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом", навео је патријарх јуче на свом Инстаграм налогу.

Додао је да су врата на његовом дому за њега закључана, а да се он моли Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи.

Председник Вучић је, поводом забране уласка патријарху Порфирију на КиМ, нагласио да се то никад у историји није догодило.

После састанка планиране су изјаве за медије.

Председник Вучић и патријарх Порфирије састали су се и синоћ.

Паника у Приштини да Курти, ипак, не формира ЗСО

Бивши главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири истакла је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сада не може да прихвати формирање Заједнице српских општина, јер је на власт дошао противећи се ЗСО.

"Један од проблема који Курти има као премијер је тај што се оштро противио формирању ЗСО све до масовних насилних протеста. Када се већ успротивио томе не може сада да прича о ЗСО. Али како ће се снаћи је његова ствар. Хоће ли преварити бираче, хоће ли остати веран тим обећањима, то је његова ствар", рекла је Тахири.

Старовић: Подизање степена борбене готовости Војске Србије није претња, већ упозорење

Подизање борбене готовости Војске Србије и Министарства унутрашњих послова не представља претњу никоме, већ да је то само упозорење, саопштио је државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, преносе медији.

"Подизање степена борбене готовости не представља претњу никоме, то је само упозорење да, иако смо апсолутно опредељени за мир, за дијалог и да се званични Београд и Србија на северу Косова и Метохије питају, ми никакву ескалацију не бисмо имали", рекао је Старовић за РТС.

Он је додао да је то једна врста упозорења да Србија неће дозволити да се понове збивања од 17. марта 2004. године, и нагласио да очекује да Кфор заштити све људе на КиМ, а посебно мањинске заједнице међу којима су, како је навео, Срби најугроженији.

Рада Трајковић оправдава одлуку Приштине да патријарху Порфирију забрани улазак на КиМ

Саветница министра за заједнице и повратак Ненада Рашића, Рада Трајковић, оправдала је одлуку премијера пивремених приштинских институција Аљбина Куртија да забрани улазак на Косово и Метохију патријарху Порфирију.

"Један део верника, укључујући и мене, доживљава патријарха као партијског патријарха. Приштина је поставила услове за улазак које морају сви да испуне", рекла је Трајковић у Јутарњем програму на ТВ Прва.

Удружено против Срба: Куртију најтврђа опозиција пружа подршку за уклањање барикада

Барикаде на северу и дијалог са Србијом приоритети Приштине и они захтевају вођство, хитност и разборитост, у чему и опозиција пружа подршку премијеру привремених приштинских институција, саопштио је лидер Демократске партије Косова Мемљи Краснићи.

"Захтевамо реакцију и институционалну акцију да се одмах уклоне барикаде криминалних група, које инструментализује председник Србије Александар Вучић, као свој покушај поделе Косова'. У овом тренутку нудимо пуну подршку Влади", рекао је Краснићи.

У Бошњачкој махали освнули плакати: Бојкот српске робе

У етнички мешовитом насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице осванули су плакати на албанском језиком са позивом за бојкот српске робе, преноси РТС.

Недавни статистички подаци привремених институција самоуправе у Приштини, које су објавили приштински медији, показују да увоз производа из централне Србије на КиМ, и даље расте, а да је до новембра увезена роба вредна више од 340 милиона евра.

Заменик генералног директора Агенције за инвестиције и подршку предузетништву Зеф Дедај потврдио је да је, када се посматра регион, на КиМ највише робе стигло из централне Србије.

Петковић: Догорело је до ноктију, али знамо сваки корак Приштине и сваки оперативни план

Стављање Војске и јединица МУП-а у највиши степен борбене наш одговор на непосредну ратну претњу и све оно што чини Приштина да би извршила удар на север КиМ, рекао је директор канцеларије за КиМ Петар Петковић у јутарњем програму РТС. 

"То је наш одговор на непосредну ратну претњу и све оно што чини Приштина да би извршила удар на север КиМ. С обзиром на то да је Приштина подигла на највиши степен борбену готовост КБС, припремајући те јединице, дуге цеви и оклопна возила  да нападну српски народ на северу КиМ, са намером да да нападну наше жене, старе, децу, мушкарце, наше људе који на барикадама само бране право на голи живот", нагласио је Петковић.

Према његовим речима - догорело је до ноктију, а Србија чини све да сачува мир. Напомиње да српске службе озбиљно раде свој посао, да се зна готово сваки корак Приштине и њихов оперативни план.

"Погром и 'Олуја' се више никада неће десити. То је поручио председник Вучић више пута. Важно је да наш народ зна да иза себе има државу Србију која је спремна да заштити живот наших људи који никоме не сметају. Кажу у Приштини да се слобода кретања угрожава. А реците нам којим Албанцима се угрожава слобода кретања", упитао је Петковић.

Наводи да је Србија спремна да сачува мир и стабилност, али и да одговори на претње које долазе од стране Приштине.

"Барикаде представљају демократско мирно средство нашег народа да изразе незадовољство јер доживљавају терор и зулум Аљбина Куртија готово сваког дана", истакао је Петковић.

ЕУ, напомиње, уместо што помиње барикаде, требало би сада учини све да натера Приштину да одустане од сулудих одлука удара на север КиМ.

"Требало је да натера Приштину да се формира ЗСО, а не да чекамо десет година", рекао Петковић.

Кустурица: Не сме да се одустане од људи који на барикадама бране голи живот

Срби на барикадама не протестују из обести, него тако скрећу пажњу на њихово питање које више није историјско, ни емоционално, него егзистенцијално, каже прослављени редитељ Емир Кустурица за "Новости". Он се осврнуо на забрану привремених косовских власти које нису дозволиле патријарху српском Порфирију да посети Косово и Метохију.

"Да сам на месту патријарха, а надам се да је тако било с њим, никад ми не би пало на памет да народ који живи у гету и своју самилост према њима доведем у питање. Свако ко има барем самилости у себи, не сме да одустане од људи који су направили барикаде да би одбранили голе животе. Кад бих могао да им се придужим, учинио бих то из пуне самилости. Овако, пошто сам стављен на списак непожељних за улазак на Косово, могу својом речју и свим што сам учинио, да станем уз њих", рекао је Кустурица.