Србија и Балкан

Курти: Не знам зашто Кфор одуговлачи са Вагнер барикадама

Курти објашњава да се ове "опасне барикаде" морају уклонити што пре, као и да Приштина има снагу да их се реши, али да ипак, чека реакцију Кфора
Курти: Не знам зашто Кфор одуговлачи са Вагнер барикадамаGetty © Omer Messinger/Getty Images

Знамо да Србија издваја најмање три одсто бруто националног производа за своју војску и зато је претња по регион, због чега би Западни Балкан требало удружено да делује против Београда, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу за бошњачку "Истрагу".

Курти није пропустио ни да више пута спомене Руску Федерацију и оптужи Кремљ за "мешање и подстицање Србије на дестабилизацију региона", будући да му Русија очигледно, смета због њеног залагање за поштовање Резолуције 1244 СБ УН. 

Иронично, док Приштина свакодневно крши људска права српског народа на КиМ, Курти Србију коментарише као недемократско друштво, које би да дестабилизује регион. Објашњавајући да јој у томе помаже СПЦ, док таква дешавања према његовим речима "иду на руку и Кремљу".

"Мислим да у томе помаже доста Српска православна црква чији главни политички утицај се односи на идеју формалне демократије без политичког плурализма и без људских права. Овај утицај СПЦ је био веома очигледан у Црној Гори. Мени је јасно да је Русија успела са својим деструктивним активностима изврши притисак заједно са Србијом у Црној Гори, а знамо да је Црна Гора чланица НАТО-а. То је охрабрило и Москву и Београд да покушавају исто и по другим земљама нашег западног Балкана", навео је Курти, па додао да "зато види да је дестабилизација главно средство Београда, које иде на руку и Кремљу".

Коментаришући дешавања на северу Косова и Метохије он објашњава како је предузео одређене кораке за које, поново, криви Београд.

"Ми имамо нашу полицију на северу која је сада више присутна него пре. Али имамо и једанаест барикада. Ове барикаде су била друга епизода, а прва епизодa је када су Срби са севера добили директиву од Београда да напуштају све 'косовске' институције. Наиме, посланици Српске листе су отишли из нашег Парламента и четири градоначелника северно од Ибра дала су оставке. Наша полиција је по тим зградама сад где нема више српских полицајаца", рекао је Курти о самој (не)законитости, будући да у већински српским срединама, према потписаним међународно признатим споразумима, само Срби могу бити полицајци. 

Према премијеру привремених приштинских институција, разлог да Срби напусте институције није ни кршење основних људских права Срба на КиМ, ни десетине етнички мотивисаних напада на њих на месечном нивоу, ни хапшења под изговором "борбе против криминала"... Он сматра дакле, да прогон није проблем, већ је све одлука Београда како би упаковала одбацивање француско-немачког предлога. 

"Београд је одбацио предлог Немачке и Француске, предлог ЕУ. Да би амбалажирали одбацивање тог предлога, они су изашли из институција и, потом су то користили као изговор", истакао је Курти.

ЗСО - само ако Србија призна самопроглашено Косово

Формирање Заједнице српских општина, на чему Срби инсистирају, будући да је круцијална за опстанак српске заједнице на северу КиМ, а део је потписаних међународно признатих споразума у дијалогу Београда и Приштине, Кури одбија да формира, ако заузврат не добије признање самопроглашеног Косова.

"Ја сам неколико пута рекао и у Бриселу да ја имам утисак да Србија не жели заједницу општина. Јер кад би она стварно желела заједницу општина, она не би рекла сваке седмице – никад нећемо признати 'Косово'. Тражећи заједницу општина без признавања 'Републике Косово' то је као да тражиш нешто садржински, али без форме. Није могуће", навео је по ко зна који пут премијер пивремених институција у Приштини.

"Имитирају Дражу Михаиловића и Вагнер групу"

Барикаде на северу КиМ којима се налазе просветни радници, жене, мајке, сестре и мирно изражавају протест већ 18 дана, окупљене око ватре у шаторима, лидер Приштине покушао је да представи као "ратоборне", не пропустивши да поново то повеже са Руском Федерацијом.

"Ово су барикаде људи који су у тамним униформама, људи који су ћелави, са брадама, имитирају Дражу Михаиловића и Вагнер групу, такве барикаде. Имају пушке и постављају барикаде не да не би прошла возила, него да се брани тај униформисани и наоружани човек који би пуцао на возила која би им се приближила. Значи, ово су ратоборне барикаде. И ја мислим да је доста тога повезано са Србима који долазе из Србије. И на сликама по друштвеним мрежама се види како се хвале и како обожавају и Кремљ и Вагнеровце", рекао је Курти.

Будући да не види ништа погрешно у поступцима Приштине према Србима, Аљбин Курти сматра и да Срби на КиМ немају разлоге за протест, те да су барикаде "дириговане из Београда". 

Ако Кфор не може или неће - Приштина ће

Курти објашњава да се ове "опасне барикаде" морају уклонити што пре, као и да Приштина има снагу да их се реши, али да ипак, чека реакцију Кфора, који, према његовим речима "неоправдано одуговлачи".

"Ми имамо снагу. Имамо моћ да уклонимо оних једанаест барикада које су постављене пре две седмице. Али Кфор инсистира да им дамо још мало времена", навео је Курти и додао да му није јасно зашто се чека са уклањањем барикада.

Иако су бројни страни званичници тражили уклањање барикада до католичког Божића, а Приштина и пре Божића, Кфор им није испунио ту жељу. Приштински премијер најавио је да ће, због тога, Приштина реаговати, уколико Кфор не реагује у најскоријем року. 

"Веома нам је жао што Кфор одуговлачи са овим. Не знам зашто одуговлачи и зашто то ради. Не знам ни какве су разговоре имали тамо. Али знам да ово не може предуго да траје. Ми ћемо имати ускоро један састанак са Кфором да бисмо разјаснили све. И ако Кфор није у стању да уклони барикаде или, због мени непознатих разлога, то неће да учини, онда ћемо то морати урадити ми", најавио је Курти, не прецизирајући када би могао да донесе такву одлуку.

Свакако, рекао је он, да "ово не може трајати ни месецима ни недељама", већ "може трајати данима", алудирајући на могуће немире и нападе на Србе на северу КиМ у наредним данима.

Могући напад на српску заједницу назире се и у подизању степена борбене готовости "косовских безбедносних снага", као и убрзаним наоружавањем оклопним возилима, која, поред основне употребе могу да служе и за разбијање демонстрација по потреби. 

Премијер привремених приштинских институција не крије да поседује "огромно искуство" у демонстрацијама, будући да је познат као један од организатора насилних протеста на КиМ, још за време власти Слободана Милошевића. Он је културу демонстрација и "борбе за људска права" баштинио све до свог доласка на власт, када је научено почео да употребљава у другом смеру. 

image