Србија и Балкан

Борбена готовост Војске РС и полиције на највишем степену; Курти спреман да нападне Србе

Александар Вучић пред поноћ се састао са патријархом Порфиријем и очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе на Косову и Метохији
Борбена готовост Војске РС и полиције на највишем степену; Курти спреман да нападне Србе© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

"Желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути на сваки начин како да сачувамо мир и стабилност и не само то, како да заштитимо наш народ на северу Косова и Метохије," изјавио је председник Србије Александар Вучић на Инстаграму поводом тога што је Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију.

"У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и после подизања њихове борбене готовости, предузећу све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", додао је он.

Вучић је, после најава да је Приштина наводно подигла борбену готовост својих снага, наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, а наложено је и подизање борбене готовости јединица МУП-а.

"Новости" јављају да се председник Србије Александар Вучић вечерас састао са патријархом Порфиријем. Разговарају о најновијим дешавањима на Косову и Метохији а очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе у јужној покрајини.

Како пише "Информер", Аљбин Курти наредио је својим специјалцима да прекину одморе и да се хитно врате у касарну у Гњилану. Припадници касарне у Гњилану у обавези су да у уторак буду на својим радним задацима. 

Посредством извора из редова "Безбедносних снага Косова - БСК", лист дошао је до податка да је вечерас активиран аларм за узбуну за начелнике сектора и командире чета касарне БСК у Гњилану чиме се стичу услови да Аљбан Курти нападне Србе на северу КиМ.

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 17. дан, у знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу.

Синоћ је у Зубином Потоку дошло до пуцњаве у којој, како је Кфор потврдио, није било повређених, нити је причињена материјална штета. У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола.

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да су Срби напали јединицу те војне мисије, односно војнике из Летоније.

У међувремену, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са војним врхом, после чега је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић кренуо за Рашку.

Кризни штаб народа севера КиМ у данашњем саопштењу је исказао бојазан да "је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе."

Како се у саопштењу наводи, Срби са КиМ не нападају Кфор и Еулекс, већ у њима виде "заштитнике".

Све најновије вести са Косова и Метохије из минута у минут пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 26. дец 2022 • 23:49

    23:49

    "Информер": Курти спреман за напад на Србе

    Припадницима касарне у Гњилану прекидају се годишњи одмори и они су у обавези да у уторак буду на својим радним задацима, објавио је "Информер".

    Посредством оперативног извора радно ангажованог при "Безбедносним снагама Косова - БСК", београдски лист је дошао до податка да је вечерас  наложено да се од 27. децембра 2022. године прекидају годишњи одмори припадницима касарне у Гњилану и да су сви у обавези да наредног дана - у уторак, од 08:00 часова, буду на својим радним задацима.

    Лист наводи да је вечерас активиран аларм за узбуну за начелнике сектора и командире чета касарне БСК у Гњилану и да је тим чином Аљбин Курти спреман за напад на Србе.

  • 23:41

    Истекао ултиматум Квинте Вучићу да се уклоне барикаде на северу КиМ

    Ултиматум који су амбасадори Квинте упутили председнику Србије Александру Вучићу, са захтевом да Срби у року од 24 сата уклоне барикаде на северу Косова и Метохије, истекао је вечерас нешто пре поноћи.

    Амбасадори САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске наводно су још синоћ захтевали да се барикаде уклоне у року од 24 сата или ће, како су навели, дозволити председнику владе тзв. Косова Аљбину Куртију да уради оно што је наумио и да полицијском силом крене на Србе на северу Косова и Метохије.

  • 23:23

    У току састанак председника Вучића и патријарха Порфирија

    У току је састанак председника Србије Александра Вучића и патријарха српског Порфирија, потврђено је Танјугу у Председништву Србије.

    Шеф државе и први по части у СПЦ састали су како би размотрили отворену претњу ратом нашем народу на Косову и Метохији, коју заступа власт Аљбина Куртија.

    Очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе у јужној покрајини.

    Вучић и патријарх Порфирије требало је да се састану у уторак у 12 сати.

  • 23:14

    Гренел: Блинкен да захтева од Куртија ослобађање српских затвореника на КиМ

    Некадашњи изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел написао је вечерас на Твитеру да би амерички државни секретар Ентони Блинкен требало да захтева од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ослободи српске затворенике на КиМ и уздржи се од хапшења мирних демонстраната на барикадама.

    Додао је да је најновије насиље на КиМ неприхватљиво као и да Курти наставља своје једностарне акције на северу кршећи међународне споразуме.

    Гренел је поручио Куртију да престане да шаље специјалне снаге на север КиМ, док у исто време захтева уклањање барикада.

    Додао је да Аљбин Курти у насветије време за хришћане не би требало да тражи од српског патријарха да даје политичке изјаве пре него што уђе на КиМ.

    "Ово је директно кршење верских слобода и амбасада САД на 'Косову' би требало ово јавно да осуди", поручио је некадашњи изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

  • 22:43

    ЕУ: Одмах вратите потпуну и несметану слободу кретања свих грађана и заједница

    Европска унија саопштила је вечерас да на Косову и Метохији мора одмах и безусловно да се врати и гарантује "потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође" и затражила да "обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога".

    ЕУ "оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију" и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се "безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања”, поручила је вечерас портпаролка за спољну политику ЕУ Набила Масрали.

    ЕУ наводи да је ситуација на северу КиМ и даље напета и да се "мора поштовати владавина права, а било какав облик насиља неће бити толерисан", преноси Танјуг.

    Унија је апеловала на председника Србије Александра Вучића и премијера приштинских институција Аљбина Куртија да "лично допринесу политичком решењу у циљу смиривања тензија и договора о даљем путу у интересу стабилности, безбедности и добробити свих локалних заједница".

    "Очекујемо да се 'Косово' и Србија врате залагању стварања амбијента погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана, што укључује и заштиту српског становништва на северу Косова", поручила је Масрали.

  • 22:17

    Вучевић: Војска Србије је на највишем степену борбене готовости

    Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, изјавио је вечерас министар одбране Милош Вучевић.

    "Председник Србије, као врховни командант, наложио је вечерас да Војска Србије буде на највишем нивоу борбене готовости, односно припремљености до нивоа употребе оружане силе, односно оружаног потенцијала Војске Србије", рекао је Вучевић Танјугу.

    Како је навео,"то нас подиже на највиши ниво деловања Војске Србије, штитећи територијални интегритет и суверенитет Србије и штитећи све грађане Србије и спречавајући тероризам и терор над Србима где год да живе“.

  • 22:04

    Гашић: Подигнута борбена готовост свих јединица МУП-а

    Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић наложио је подизање борбене готовости јединица МУП.

    "Сходно наређењу председника Републике и врховног команданта Војске и оружаних снага Србије, наложио сам подизање пуне борбене готовости свих јединица МУПа. Жандармерије, САЈ и полицијске бригаде. Колико одмах да се ставе под команду начелника генералштаба и заузму положаје предвиђене оперативним планом", поручио је Гашић.

  • 21:55

    Приштина подигла борбену готовост

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наводно је подигао борбену готовост КБС, преносе "Вечерње новости" позивајући се на неименовани извор.

    Према писању листа, приштинске снаге наводно су спремне да извше удар на север Косова и Метохије са 1500 својих припадника којима је издато наређење да буду у касарнама или у домету мобилних телефона спремни за покрет у току ноћи.

  • 21:14

    Вучић: Албанци подигли борбену готовост, учинићемо све да заштитимо народ

    Председник Србије Александар Вучић коментарисао је чињеницу да је патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију од стране Приштине.

    "Све дајемо од себе да сачувамо мир и стабилност. Нажалост, нас нису хтели да слушају, или их није много ни интересовало да нас чују.

    "Данас је и Патријарху српском господину Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију. Никада се то у историји није догодило. И баш их брига. Бесмислено саопштење, неважно... Али ће и даље да говоре само о српским барикадама које су само знак незадовољства и борбе српског народа да буду своји на своме и ништа више.

    "У складу са тим, желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути на сваки начин како да сачувамо мир и стабилност и не само то, како да заштитимо наш народ на северу Косова и Метохије.

    "У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и после подизања њихове борбене готовости, предузећу све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", рекао је Вучић на Инстаграму.

    Прочитајте опширније овде.

  • 21:06

    Срби на Рудару: Варају се они који мисле да ће нас сломити

    На барикади у Рудару код Звечана, највећој на северу КиМ, вечерас је мирно.

    Ту се налази више људи но протеклих вечери, јавља извештач РТ Балкан. Људи су крај логорских ватри, под шаторима.

    Према информацијама које стижу са различитих страна, мирно је и на другим барикадама, према Ибарској Слатини, Лешку, Зупчу, Зубином Потоку.

    Барикада на Рудару је додатно ојачана.

    Србе на северу КиМ данас је посебно погодила вест о забрани привремених приштинских институција Патријарху Порфирију да уђе на КиМ.

    "Боли нас што наш Патријарх неће моћи да проведе предстојеће празнике са нама, овде на КиМ.

    "Варају се, међутим, они који мисле да ће нас таквим одлукама сломити. Напротив, после овога што раде, наша намера да останемо овде, да се на овај начин боримо за слободу и правду, само је јача," кажу Срби на барикади у Рудару.

    Испред једне куће на Рудару поред блокиране магистрале, људи су окитили новогодишњу јелку.

image