Србија и Балкан

Албанац осумњичен за тероризам није повезан са кризом на КиМ

БИА саопштила да је код ухапшеног пронађена већа количина наоружања, десет пушака, један снајпер са пригушивачем, један шкорпион са пригушивачем, килограм експлозива, као и већа количина муниције
Албанац осумњичен за тероризам није повезан са кризом на КиМ© FOTO TANJUG/ FOTO BIA

Хапшење особе албанске националности у Бујановцу, на југу Србије, у овом тренутку не може да се доведе у директну везу са актуелном кризом на Косову, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Постоји забринутост зато што је та особа ухапшена са значајном количином наоружања и муниције", рекао је државни секретар Министарства одбране Немања Старовић за "Радио слободна Европа".

Претходно је Безбедносно-информативна агенција (БИА) саопштила да је код ухапшеног, иначе осумњиченог за тероризам, пронађена "већа количина наоружања, десет пушака, један снајпер са пригушивачем, један шкорпион са пригушивачем, килограм експлозива, као и већа количина муниције".

"Сумња се да је оружје набављено илегалним каналима, а да је намера осумњиченог била даљи транспорт оружја на подручје Косова и Метохије", наведено је у саопштењу.

БИА је у саопштењу од 27. децембра навела и да је ухапшена особа албанске националности, наводећи само иницијале - А.Б.

При томе није прецизирано да ли је реч о држављанину Србије, или неке друге земље.

Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца у Србији рекао је за РСЕ да је, према информацијама којима располаже, ухапшена особа из Подујева, места на североистоку Косова.

Додао је да је ухапшени поседовао аутомобил бугарских регистарских таблица.

"Дакле, више није реч о локалном Албанцу, чак је и изјава на сајту БИА веома значајна и стигматизујућа, јер је саопштено да је албанске припадности. Сва стигма је везана за град Бујановац, где живе Албанци и за припадност Албанцима", рекао је Мустафа.

Бујановац, у коме је извршено хапшење, једна је од три општине на југу Србије са већинским становништвом албанске националности.

Хапшење се, према сведоцима, догодило на паркингу хотела "Розафа", пише РСЕ.

"Имали смо проблем што су блокирали паркинг и никоме нису дозволили да уђе или изађе. Нису улазили унутра", навео је Ндрићим Хасани, менаџер овог хотела.

Он је пренео да су конобарице рекле да је ухапшени током дана био у ресторану и попио кафу.

"Не знамо тачно колико је пута био у ресторану. Рекли су ми да је још неко био са њим, али је у тренутку хапшења био сам", додао је Хасани.

Вест о хапшењу дошла је у тренутку политичке и безбедносне кризе на северу КиМ.

image
VV inauguration
banner