Србија и Балкан

ЕК: Нова правила за борбу против тероризма у Северној Македонији и Албанији

Обновљени споразум има за циљ јачање сарадње у области борбе против тероризма, спречавања и супротстављања насилном екстремизму
ЕК: Нова правила за борбу против тероризма  у Северној Македонији и Албанијиwww.globallookpress.com © © Philipp von Ditfurth

Европска комисија данас је потписала ревизију билатералних споразума са Албанијом и Северном Македонијом о спровођењу Заједничког антитерористичког акционог плана за Западни Балкан.

Обновљени споразум има за циљ јачање сарадње у области борбе против тероризма, спречавања и супротстављања насилном екстремизму, саопштила је ЕК.

Споразуме су потписали комесарка за унутрашње послове Илва Јоханшон, албански министар унутрашњих послова Бледар Чучи и министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски.

"Овај споразум нам омогућава блиску сарадњу. Оно што је ново у овим ревидираним споразумима је заштита критичне инфраструктуре и појачање спремности у случају терористичких напада", изјавила је Јохансон.

Појачано ангажовање у области безбедности једна је од шест водећих иницијатива наведених у стратегији Комисије за Западни Балкан и одговор је на позив Софијске декларације из маја 2018. године за повећање сарадње у борби против тероризма и екстремизма.

image