Србија и Балкан

Радановић: У Федерацији остало свега 1,64 одсто Срба

Положај Срба додатно је погоршан у 2022.години- немају могућност да се запосле, немају инфраструктуру и изложени су различитим нападима
Радановић: У Федерацији остало свега 1,64 одсто Срба© FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Положај Срба у Федерацији додатно је погоршан у 2022. години, а њиховој број, према проценама, са више од 56.000 смањен је на само 36.000 или 1,64 одсто, изјавио је за Срну председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Срба, којих је пре рата било 19,95 одсто, сада је далеко мање јер немају могућност да се запосле, инфраструктура је лоша, а однос власти према њима неповољан.

Илуструјући са чим се све српски живаљ у Федерацији суочава, Радановић је подсетио да су током прошле године извршена бројна кривична дела из мржње против верског и националног уверења, као и етничког порекла Срба.

Скрнављена су православна гробља у Брезичанима и Виховићима, убијена је повратница Нада Радуловић у селу Мауровићи и оштећена је Саборна црква у Мостару.

Радановић тврди и да је 220 места у Федерацији која су пре 1992. била насељена искључиво Србима, у међувремену потпуно остало без становника.

"БиХ је добила кандидатски статус у ЕУ. Срамота је да земља која има кандидатски статус и даље има цела насеља без струје. Срби у насељима око Дрвара, Петровца, Грахова и Гламоча и данас, 27 година након рата, немају струју", нагласио је Радановић који је критиковао и то што Срби нису на листама и плановима за асвалтирање и обнову путева.

На све то, без обзира на то што су бројчано већински народи, односно Бошњаци и Хрвати у Дом народа на листама својих странака изабрали 19 Срба делегата, аутентични легитимни представници српског народа не могу да за потпредседника Федерације предложе свог сународника.

image