Србија и Балкан

Додик: У Дејтонском споразуму јасно пише да је имовина власништво РС и ФБиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик реаговао је на изјаве амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија, који је за сарајевске медије рекао да је БиХ титулар државне имовине
Додик: У Дејтонском споразуму јасно пише да је имовина власништво РС и ФБиХ© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у Дејтонском споразуму јасно пише да је имовина власништво Српске и Федерације БиХ. 

Он је тако реаговао на изјаве амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија, који је за сарајевске медије рекао да је БиХ титулар државне имовине, преноси Танјуг.

"И то се неће променити без обзира на то шта Ви са својим лажним високим представником и страним судијама у Уставном суду покушали урадити", рекао је Додик.

Он је истакао да Устав мора да се поштује.

"Ко сте уопште Ви да говорите о имовини и још да то тумачите. Питање имовине је решио Дејтонски споразум и Устав БиХ. Само спекуланти као Ви могли су да направе да то може бити предмет високог представника, а и сами знате да није, јер је Ваша земља гарант Дејтонског споразума", поручио је Додик.

Он је додао и да је апсурд да Марфи прича о државној имовини, а долази из земље у којој имовина припада савезним државама.

"И земљиште дистрикта Вашингтон, где је седиште државних институција, уступљено је споразумом савезних држава које се граниче с њим. И да ли је и то лаж, као што ви лажете да БиХ има имовину", рекао је Додик.

Додао је и да ће уколико му амбасадор одговори, он имати још много тога да каже.

"Упознао сам многе америчке амбасадоре који су били овде. Сви су они бивши, као што ћете и Ви бити бивши. Уколико одлучите да ми одговорите, имаћу још много тога да Вам кажем. Немојте ово сматрати новогодишњом честитком, јер Вама нећу ништа честитати", рекао је Додик.

 

image
VV inauguration
banner