Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ко укида Дан Републике Српске?

Запад је сила у опадању која не може да прихвати постојање политичке заједнице Срба, сматра професор геополитике Срђан Перишић
РТ Балкан анализа: Ко укида Дан Републике Српске?© Председник Републике Српске

На данашњи дан, пре више од три деценије, Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини донела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ, због чега се 9. јануар обележава као Дан Републике Српске.

Међутим, 31 годину касније, Запад и даље не прихвата овај празник, позивајући се на одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине који је у два наврата Дан Републике Српске прогласио неуставним због, како се наводи, дискриминације остала два конститутивна народа.

Поред тога, обележавање овог празника неприхватљиво је и за Венецијанску комисију која је оценила да је он "дискриминаторски јер није у складу са универзалним вредностима дијалога, толеранције и разумевања".

Професор геополитике Срђан Перишић за РТ Балкан истиче да је прослава Дана Републике Српске у складу са Уставом Босне и Херцеговине и Дејтонским споразумом, али да се већ 28 година ради на рушењу тог мировног споразума, те да у томе учествује Запад који је био главна страна у постизању договора деведесетих.

"Однос према 9. јануару је заправо однос према Србима у Босни и Херцеговини којима се поручује да Република Српска не може да постоји. То значи да се Запад одриче Дејтонског споразума који је све ове године покушавао да промени, али није успео у томе", каже Перишић и додаје да преко овог празника, Запад покушава да онемогући Србима њихово политичко и уставно постојање у БиХ.

Он наводи да је свима јасно да је 9. јануара 1992. године Република Српска створена пре свих сукоба и пре почетка рата у Босни и Херцеговини, као и да је она настала са жељом да Срби, између осталог, добију своју политичку заједницу која ће се договарати са Муслиманима и Хрватима.

"Као таква, Република Српска је призната од стране међународног фактора, а тиме и од Запада. Сви преговори у току ратног сукоба од 1992. до 1995. вођени су са представницима Републике Српске, који су на крају били и потписници Дејтонског споразума, тако да је Република Српска, коначно, призната и самим Дејтоном који је међународни споразум", напомиње Перишић и додаје да је 9. јануар рођендан Републике Српске, те да се рођендани не могу бирати.

Професор Перишић за РТ Балкан истиче да, поготово услед актуелног глобалног сукоба, Запад никада неће прихватити постојање Републике Српске јер како наводи, Република Српска је од 2007. под јасном заштитом Русије, што званична Бањалука не крије, указујући на чињеницу да је председник Републике Српске Милорад Додик јуче одликовао руског председника Владимира Путина.

"Запад иде из грешке у грешку. Док су деведесетих и почетком двехиљадитих година били на врхунцу своје моћи, нису успели да скрше отпор Срба, нити да Република Српска нестане", додаје Перишић.

Он закључује да је Запад сила у опадању која то не може да прихвати, па тако неће прихватити ни Републику Српску, већ ће тражити политичке модалитете којима ће покушати да онемогући њено политичко постојање. 

Појачано присуство полиције, Еуфор не коментарише оперативна питања

Због свечаног дефилеа у Источном Сарајеву, којим ће бити обележен Дан Републике Српске, а који је наишао на отпор бошњачких удружења, појачано је присуство полиције МУП-а сарајевског кантона, објавили су сарајевски медији.

Са друге стране, на питање о безбедносној ситуацији у БиХ, из Мисије Еуфор одговорили су да њихова политика није да коментаришу оперативна питања у земљи.

"Мисија ће наставити да извршава своје задатке у складу са мандатом који им је дат", саопштено је из Еуфора.

image