Србија и Балкан

Додик одликовао патријарха Порфирија и Путина: Човек је снажан колико има пријатеља

Патријарх Порфирије, који је и архиепископ Пећки, митрополит београдско-карловачки одликован је за пастирку бригу и љубав према Републици Српској, саопштено је из кабинета председника Републике Српске
Додик одликовао патријарха Порфирија и Путина: Човек је снажан колико има пријатеља© Tanjug/ AP Photo/Radivoje Pavicic

Председник Републике Српске Милорад Додик доделио је данас, на церемонији у Банском двору у Бањалуци, одликовања поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, а међу одликованима су патријарх српски Порфирије и председник Русије Владимир Путин.

Поглавар СПЦ одликован је за нарочите заслуге у развијању, умножавању и учвршћивању духовне и световне вере православне, пружајући несебичну подршку свом народу где год да се он налазио и у каквим год животним околностима и искушењима обитавао.

Додик је патријарха Порфирија одликовао Орденом Републике Српске на ленти, објављено је на сајту председника Републике Српске.

Председника Русије Милорад Додик одликовао је Орденом Републике Српске на огрлици за нарочиту патриотску бригу и љубав према Републици Српској, наводи Срна.

"Путин је заслужан за развијање и учвршћивање сарадње и политичких и пријатељских односа Републике Српске и Русије. Има заслуга на пољу јавних делатности којима се доприноси свеукупном и обостраном политичком економском друштвеном и привредном расту и развоју", навео је Додик.

Орден ће бити уручен накнадно, приликом првог сусрета Милорада Додика и Владимира Путина, а амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов је у име председника Русије Владимира Путина изразио захвалност поводом доделе највишег одликовања Републике Српске Путину.

"Ово одликовање је афирмација стратешког карактера мађусобних односа усмјерених ка јачању пријатељства наших братских народа", истакао је Калабухов у културном центру Бански двор.

Додик је рекао да је поносан што у име Републике Српске додељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, која је посвећена пријатељима РС који јој пружају подршку и љубав.

"Човек је снажан колико има пријатеља, тако се мери и држава по својим пријатељима који су увек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају", рекао је Додик на церемонији додели одликовања.

Додик се захвалио и свима који су дали живот за Републику Српску и оставили трајни траг у њеном оснивању и постојању.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем одликован је постхумно Синиша Михајловић, српски фудбалер, тренер, менаџер и спортски великан.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем осликовани су и проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду, доц. др Синиша Дучић, специјалиста дечје хирургије и ортопедије, директор Универзитетске дечје клинике "Тиршова" у Београду, као и бројни други заслужни грађани и институције.

Свечаности су присуствовали српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, представници Српске православне цркве, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

image