Србија и Балкан

Полагањем венаца на "Малом Зејтинлику" почело обележавање Дана Републике Српске

Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине
Полагањем венаца на "Малом Зејтинлику" почело обележавање Дана Републике Српске© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Сокоцу где је сахрањено њих око 1.000, почело је обeлежавање 9. јануара - Дана Републике Српске.

Након помена, које је служило локално свештенство, уследило је полагање венаца, јавља РТРС.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је 9. јануара 1992. године донета одлука о формирању Републике, а 28. фебруара је донет Устав Републике. Он је истакао да некима смета година када се то десило, као и да је то било пре оружаних сукоба. 

"Одали смо почаст нашим херојима који су дали животе да би данас наш народ слободно обележавао 9. јануар - Дан Републике", поручио је Додик.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је у име Републике Србије Дан Републике Српске. Он је навео да је Република Српска загарантована Уставом БиХ и међународним актима, те да то нема никакве везе са питањем сувернитета или територијалног интегритета БиХ и одлукама разних судова.

"БиХ може да опстане само ако је држава равноправних народа и равноправних ентитета", рекао је Дачић.

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Бошко Томић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске Синиша Каран и Саво Минић, министри у Влади Србије Никола Селаковић, Даница Грујичић и Ивица Дачић.

Цвеће на спомен-крст положили су Дарко Младић син генерала Ратка Младића, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац, представници Борачке организације Сарајевско-романијске регије, делегација савеза општина и градова Републике Српске, као и Министарства одбране и Трећег пешадијског Републике Српске пука и Оружаних снага БиХ, као и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренеле их на подручје општине Соколац, гдје је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске, наводи РТРС.

image