Србија и Балкан

Вокер: Пишем књигу о Рачку и волео бих да је завршим пре него што умрем

Вилијам Вокер најавио је да планира да учествује на обележавању годишњице догађаја у Рачку 15. јануара
Вокер: Пишем књигу о Рачку и волео бих да је завршим пре него што умремwww.globallookpress.com © p53/ZUMAPRESS.com

Бивши амбасадор ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, након данашње одлуке привремених приштинских институција да издвоје 70.000 евра за објављивање књиге о Рачку, рекао је да пише књигу о догађајима у том месту и да би желео да је заврши пре него што умре, преносе медији.

"То ће бити једна књига, описи мојих доживљаја догађаја у Рачку, тог злочина. Биће то резиме тога", рекао је Вокер за "Инсајдер".

Према његовим речима, злочин у Рачку био је "историјска прекретница која је покренула читав Северноатлантски савез да интервенише на 'Косову' против геноцидног режима Слободана Милошевића".

"Важно је да је 'Косово' нова држава у срцу Европе и мислим да се то не би догодило на тај начин да се није десио масакр у Рачку и да међународна реакција није била онаква каква је била, тако снажна. То је донела војна интервенција НАТО-а, о којој тада нико није ни размишљао, а која је резултат реакције после масакра у Рачку", каже Вокер.

Он је пренео да су га влада и грађани тзв. Косова у протекле 23 године увек питали да ли ће написати књигу о овом, како истиче, важном догађају.

"Управо радим на томе", подвукао је Вокер, преноси "Кљан Косова".

Истражни судија Даница Маринковић, која је радила на случају Рачак, више пута је изјављивала да је оцена Вокера да се у Рачку догодио масакр и ратни злочин била лаж као и да Вокер није сачекао да надлежни органи изнесу чињенице које су утврђене увиђајем, већ је одмах медијима изнео своју верзију догађаја. Нагласила је да је Хашки трибунал прихватио истину да није било масакра у Рачку.

image