Србија и Балкан

Приштина финасира Вокерову књигу о Рачку: 70.000 евра за фалсификовање историје

Догађаји у селу Рачак, у општини Штимље на Косову и Метохији, 15. јануара 1999. године, били су наводни повод за НАТО бомбардовање тадашње СР Југославије
Приштина финасира Вокерову књигу о Рачку: 70.000 евра за фалсификовање историје© Принтскрин/Јутјуб

Приштина ће издвојити 70.000 евра за објављивање књиге о Рачку из угла бившег амбасадора ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, преноси Перископи.

Он је на седници тзв. косовске владе рекао да ће се објава те књиге финансирати због њеног "историјског значаја".

У селу Рачак у ноћи између 14. и 15. јануара 1999. године почео је сукоб српских снага безбедности са припадницима тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Тадашња верификациона мисија ОЕБС-а, на челу са Вилијамом Вокером, за догађаје у Рачку оптужила је српске снаге безбедности, а тај догађај био је пресудан за доношење одлуке о бомбардовању СР Југославије.

Српска страна инсистира на томе да су тврдње Приштине о "масакру над цивилима" у Рачку чиста лаж и да је реч о сукобу са припадницима тзв. ОВК , док је Приштина тада тврдила, а и данас тврди, да је реч о "масакру недужних цивила".

Истражни судија Даница Маринковић, која је тада радила на случају Рачак, више пута је изјављивала да је оцена Вокера да се у Рачку догодио масакр и ратни злочин била лаж као и да Вокер није сачекао да надлежни органи изнесу чињенице које су утврђене увиђајем, већ је одмах медијима изнео своју верзију догађаја. Она наглашава и да је Хашки трибунал прихватио истину да није било масакра у Рачку.

Позната финска форензичарка Хелена Ранте, чији тим је истраживао случај Рачак, касније је изјављивала да је Вокер вршио притисак на њу приликом писања извештаја и да мисли да је очекивао да подржи његову интерпретацију.

Вокер је 2017. године у Рачку добио споменик.