Србија и Балкан

Десета епизода "Локомотиве": Од Кардашијана до тога шта се крије у Бајденовој гаражи

Шта се то крије у Бајденовој гаражи, коме је и зашто Рачак поново тема, шта ЕУ жели да постигне новим резолуцијама Европског парламента које се тичу Србије и Републике Српске, као и је ли Давос и даље место где се кроји судбина света, теме су у новој епизоди подкаста
Десета епизода "Локомотиве": Од Кардашијана до тога шта се крије у Бајденовој гаражи© РТ Балкан

Гост емисије је био Душан Дачић, дипломирани правник са којим су аутори емисије Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали о томе какви све начини релативизације страдања српског народа постоје на друштвеним мрежама и медијима, шта значи термин агресивни мултикултурализам, какви ратови се воде на друштвеним мрежама - нарочито на Твитеру и како се пласира мека моћ једне земље уз помоћ певача и уметника, као и може ли Србија да има такав вид утицаја.

На почетку емисије аутори су коментарисали шта се то налази у трендингу на Јутјубу у Србији. Током коментарисања песме "Бела Хадид", закључак је био да иако се ради о познатој светској манекенки, њена прича и порекло имају заправо геополитички значај. Позната манекенка је више је пута у јавности подржавала Палестину, што представља један вид пројектовања меке моћи, која има за циљ да утиче на иностраном тржишту за идеје своје отаџбине, што је гост у емисији - Душан Дачић објаснио као пример феномена да се "језиком" непријатеља усвоји начин изражавања, а да се не изгуби сопствена душа.

Подсећања ради на сличан начин делује и позната америчка породица Кардашијан која пружа подршку Јерменији, након чега је се у емисији поставило питање - може ли Србија да рачуна на такву подршку од неких будућих звезда српске емиграције.

Светски музички трендови оставили су последице и на домаћем тржишту јер се у првих десет најслушанијих песама нашла и једна светска звезда. За такав вид садржаја ове недеље била је задужена Шакира са својом новом песмом у којој се обраћа сада већ свом бившем мужу Жерарду Пикеу. Овај такозвани "дистрект" био је занимљив зато што је познaта певачица користилa одређене брендове како би упоредила себе са својим бившим мужем. То је направило један прави мини рат на друшвеним мрежама између фирми које је певачица спомињала у погрдном смислу, што је још један доказ колико неке на први поглед безбачајне ствари могу утицати и на озбиљне феномене у свету.

Са тема из "музичке геополитике" аутори су муњевито прешли на светску.

Афера "гаража-гејт" можда нема тежину "Вотергејт" афере, али има потенцијал да прерасте у озбиљан проблем за администрацију актуелног председника, јер се у медијима појавила два месеца након првобитног откривања, а ту је главно питање је ли син председника Бајдена - Хантер Бајден имао приступ поверљивим документима који су се нашли у породичној кући на Делaверу.

Ове седмице ни Европски парламент није успео да прође без нових резолуција које се тичу Србије и Републике Српске, а које је председник Србије окарактерисао као омчу око врата Србији, као и да ће 2023. година бити одсудна за Србију. Док са једне стране ЕП доноси нове резолуције, у Приштини су одлучили да се актуелизује случај Рачак. Осим што је познат као повод за покретање агресије НАТО-а на СР Југославију, Рачак је био и показатељ тадашње медијско-пропагандне моћи Запада. Паралелно са овим догађајима на Давосу се традиционално окупила такозвана економско-политичка елита чији утицај постаје све упитнији након сумирања 2022. године.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image
VV inauguration
banner