Србија и Балкан

Србија мења Закон о саобраћају: Одузимање аутомобила за 18 најтежих прекршаја

Драконска мера примењиваће се за вожњу под дејством алкохола са више од 1,2 промила у крви, одбијање алко-тестирања, вожњу без возачке дозволе или током мере забране
Србија мења Закон о саобраћају: Одузимање аутомобила за 18 најтежих прекршаја© Peter Kneffel/dpa

У случају да нацрт Закона о безбедности у саобраћају на путевима у марту прође Владу Србије и нађе се пред посланицима, возачима повратницима одузимаће се аутомобили, прво привремено, а касније и трајно.

"Црна листа прекршаја", како је назива председник Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић, односи се на најопаснија понашања у саобраћају, а драконска мера је, како додаје, потпуно у складу са Уставом.

"Закон о јавном превозу већ предвиђа трајно одузимање возила таксистима који раде "на дивље", тј. нелегално. Тај пропис донет је 2006. године, а Уставни суд Србије шест година касније доноси одлуку да он није неуставан", подсећају "Новости".

"Реч је о привременом одузимању возила до окончања поступка, а суд, по постојећим прописима, има могућност да у поступку возило одузме и трајно. Ове измене су хитне, а паралелно са њима ради се и на новом Закону о безбедности саобраћаја који би требало да буде завршен до Нове године", открио је Окановић.

Драконска мера примењиваће се за вожњу под дејством алкохола са више од 1,2 промила у крви, одбијање алко-тестирања, вожњу без возачке дозволе или током мере забране управљања возилом, прекорачење брзине за више од 100 км/ч изван насељеног места, за више од 90 км/ч у насељу, за више од 60 км/ч у зони школе или за више  од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја.

На списку најтежих прекорачења налази се и превожење деце млађе од 12 година на месту возача, односно места које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент-табла, задња полица, спољни делови возила и сл.

Најстроже ће се кажњавати и пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору, претицање колоне возила преко пуне линије, вожња након одузимања дозволе због накупљених казнених поена или за време привременог искључења из саобраћаја, вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу, претицање или обилажење возила која су се зауставила ради пропуштања пешака, претицање колоне под пратњом и непропуштање возила под пратњом.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић каже да многи возе бахато и не поштују пружне прелазе, па најављује да ће овим допунама бити предвиђени нови начини да се то предупреди. Такође најављује и да ће први пут бити регулисана и вожња електричних тротинет.

"Прошле године написано је досад највише - око 1.300.000 прекршаја, што говори да се то може исконтролисати, а очигледно је да комбинација контроле и превенције даје најбоље резлутате", каже он и додаје да је неопходно да се у те процесе укључе све институције и сви појединци - возачи, бициклисти, пешаци...

image
VV inauguration
banner