Србија и Балкан

Курти: Разговараћу с Вучићем само у контексту француско-немачког предлога

Премијер привремених приштинских институција поновио је да у центру споразума о нормализацији односа мора да буде "међусобно признање"
Курти: Разговараћу с Вучићем само у контексту француско-немачког предлога© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је спреман да се састане с председником Србије Александром Вучићем, али само како би разговарао у контексту европског плана, тј. о француско-немачком предлогу.

"Овај састанак може да се одржи у контексту француско-немачког предлога. Спреман сам да седнем и разговарам", рекао је Курти у интервјуу за "Јуроњуз Албанија".

Оценио је да је Шолц–Макронов план као преговарачки оквир, иза којег је стала и Европска унија, "добра основа за даље дискусије и солидна платформа за напредовање", али и додао да се договор о том предлогу не може постићи без нове рунде преговора и да он није коначан споразум.

Курти верује да је извесно постизање договора јер је међународно инсистирање појачано, али и каже да су у Београду схватили да "не могу да се договоре са мном на штету Косова".

Поновио је став Приштине да у центру споразума о нормализацији односа мора да буде "међусобно признање" – и то и де факто и де јуре признање.

"Сматрамо да је признање пет држава ЕУ које још нису признале Косово веома важно. Дакле, ако не можемо да имамо место у Уједињеним нацијама, као што су добиле две Немачке, морамо да дамо све од себе да на нашој страни буду Шпанија, Словачка, Грчка, Румунија и Кипар. Постало је бесмислено да нас пет од 27 земаља Европске уније и четири чланице НАТО-а не признају ни 15 година након проглашења независности", изјавио је Курти за "Јуроњуз Албанија".

О Заједници српских општина поновио је да није прошла "тест" тзв. Уставног суда и да је то једини од 33 споразума потписана у Бриселу који је поништен на суду.

Премијер привремених приштинских институција тврди и да Србија није испунила две трећине тих споразума. Али то, по његовим речима, није главни проблем већ прво треба решити питање националних мањина у "нашим земљама".

Курти је још једном поновио да ако Београд тражи ЗСО на КиМ, исто треба да примени и за албанску мањину у Србији.

image