Србија и Балкан

EУ узела у обзир примедбе Куртија на ЗСО: Шоле поздравља одлуку "Косова"

Узели смо у обзир коментаре премијера Куртија у вези са Заједницом општина са српском већином, рекао је портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано
EУ узела у обзир примедбе Куртија на ЗСО: Шоле поздравља одлуку "Косова"© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Европска унија узела је у обзир коментаре премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у вези са формирањем Заједнице српских општина.

"И дискусије и предлози о том питању треба да се развијају у оквиру дијалога", изјавио је портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано за приштинску "Коху".

Он је у петак истакао спремност европског блока да омогући разговоре о ЗСО, током предстојећих састанака, наводећи да је дијалог простор где стране могу да воде дискусије и дају предлоге у вези са формирањем ЗСО.

"Узели смо у обзир коментаре премијера Куртија у вези са Заједницом општина са српском већином, изнете у Скупштини Косова, 2. фебруара. У оквиру дијалога је и форум на којем ће се разговарати о стварању Заједнице, као и о сваком предлогу који две стране имају. ЕУ је спремна да олакша разговоре о Заједници на будућим састанцима дијалога", рекао је Стано.

Курти је раније изнео шест услова за формирање ЗСО.
Влада у Приштини је у петак саопштила да на наредним састанцима очекују да ће се та питања решавати у оквиру европског предлога.

"Пред нама је европски предлог за који смо рекли да је прихватљив као добра основа за даље разговоре и солидну платформу за напредовање. Очекујемо да ће наредни састанци у Бриселу, кад год се одрже, бити добра прилика да се позабавимо питањима у оквиру европског предлога која се односе на међународне гаранције, механизме имплементације и временски редослед", рекао је портпарол владе Перпарим Криезију.

Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ је упутио позив "лидерима (из Београда и Приштине) да дођу у Брисел, ускоро, за неколико недеља, како би дефинитивно изгурали (европски) предлог".

Шоле: Поздрављамо одлуку "Косова"

Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле поздравио је одлуку "Косова" да прихвати предлог ЕУ за нормализацију односа са Србијом кроз дијалог уз посредовање ЕУ.

Шоле, који је разговарао са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, навео је да "нам је сада потребна имплементација (договореног) да бисмо обезбедили значајне користи за обе земље."

image
VV inauguration
banner