Србија и Балкан

Тресе се око Србије: Земљотреси забележени у Румунији и Хрватској

Данас после подне забележени су земљотреси најпре у Румунији, а потом у Хрватској, а читаоци јављају да се се осетили и у Србији
Тресе се око Србије: Земљотреси забележени у Румунији и ХрватскојGetty © Dimas Ardian / Stringer

У Румунији су данас после подне забележена три земљотреса. Најјачи потрес догодио се у 16 сати, јачине чак 5,2 степена Рихтерове скале, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Како наводе, до земљотреса је дошло на дубини од осам километара. Земљотрес се догодио 73 километара североисточно од града Дробета-Турну Северин на југозападу земље, а близу границе са Србијом и 14 километара северозападно од града Таргу Жију.

Уследио је још један потрес јачине три степена Рихтерове скале, дo којег је дошло на дубини од 15 километара, навео је ЕМСЦ.

Тај слабији земљотрес догодио се 68 километара североисточно од Дробета-Турну Северина и 15 километара североисточно од Тисмана.

Нови земљотрес јачине 3,3 степена Рихтера забележен је у 16.50.

Земљотреси су се осетили и у Београду.

Око 16.20 земљотрес се догодио и у подручју Сиска у Хрватској. Овај потрес у Хрватској је био јачине 4 степена Рихтера.

Због потреса у околини Србије Министарство унутрашњих послова објавило је поруку грађанима да не паниче у случају земљотреса.

Објављен је и низ препорука у случају потреса, од тога да је потребно спустити се на под, склупчати се и заштити главу.

Ако сте у кући потребно је наћи заклон код довратника, носећих зидова, испод стола, удаљити се од прозора, спољних зидова и врата, и најважније - не излазити на терасу или балкон.

У случају да сте на отвореном, препорука је да се склоните од уличне расвете, електричних каблова и зграда, што даље од објеката који могу пасти на вас, као што су димњаци, црепови са крова или сломљена прозорска стакла.

image