Свет

Више од 21.000 погинулих у земљотресима, Сирија прогласила зону катастрофе

Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милиона из рањивих група, саопштила СЗО
Више од 21.000 погинулих у земљотресима, Сирија прогласила зону катастрофе© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Више од 21.000 погинулих и најмање 78.124 повређених нови је биланс жртава разорних потреса који су у понедељак погодили Турску и Сирију, саопштиле су тамошње власти, преноси Си-Ен-Ен.

Спасиоци бију битку са временом да извуку преживеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони потреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милиона из рањивих група, оценила је Светска здравствена организација која страхује од велике здравствене кризе, нарочито због ширења колере у Сирији.

Стотине хиљада људи постали су бескућници усред зиме.

У међувремену, источни део Турске јутрос је погодио још један земљотрес, јачине пет степени на Рихтеровој скали.

Епицентар је био на 11 километара од Малатије, на дубини од два километара.

Сирија: Области погођене земљотресом - зона катастрофе

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области које су погођене земљотресом на северозападу земље, пренео је Ројтерс.

У те области спадају покрајине Алепо, Идлиб, Латакија и Хама, навела је сиријска новинска агенција САНА.

Грчка послала хуманитарну помоћ Турској

Грчка је послала Турској хиљаде шатора, кревета и ћебади у оквиру хуманитарне помоћи након земљотреса.

Атина планира да обезбеди укупно 80 тона хуманитарне помоцћи која би укључивала и медицинску помоћ, саопштило је Министарство цивилне заштите Грчке.

Део помоћи већ је јуче стигао у Турску, а очекује се да ће остатак бити испоручен данас до краја дана, преноси Ројтерс.

"Послали смо лекове, медицинску и основну хуманитарну помоћ, како би барем мало ублажили бол људи погођених земљотресом", рекао је министар цивилне заштите Грчке Христос Стилијанидес, који је на аеродрому испратио помоћ у Адану.

Грчка и Турска су деценијама у сукобу због низа нерешених питања, од територијалних права у Егејском мору до етнички подељеног Кипра и миграција.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао је у понедељак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана како би изразио саучешће због изгубљених живота.

Долазећи на састанак лидера ЕУ у четвртак у Бриселу, Мицотакис је рекао да ће Грчка бити на челу иницијативе широм ЕУ и домаћин донаторске конференције у Бриселу, која ће имати за циљ обезбеђивање додатне помоћи за обнову области разорених земљотресом.

Грчке власти саопштиле су раније да су грчки тимови извукли петоро преживелих из рушевина у турском граду Хатају.

Локалне власти широм Грчке такође организују акције прикупљања основних средстава помоћи која ће бити послата турском народу.

image