Србија и Балкан

Сукоб испред албанског парламента: Демонстранти бацили димне бомбе на зграду, нестала струја

Опозиционе партије позвале су грађане на демонстрације, а бивши албански премијер Саљи Бериша најавио је протесте све док Еди Рама не поднесе оставку
Сукоб испред албанског парламента: Демонстранти бацили димне бомбе на зграду, нестала струја© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

У Тирани испред парламента демонстранти су се сукобили са полицијом након што су опколили зграду, јавља "Албанијан дејли њуз".

Они су бацили димне бомбе и петарде на зграду, а захтевају оставку премијера Едија Раме.

Рама, коме је данас у гостима премијер Баварије, Маркус Зедер упитан да прокоментарише догађаје испред парламента, кратко је одговорио да пред гостима не коментарише унутрашња питања у земљи.

У једном тренутку нестала је струја у скупштини, али је снабдевање обновљено.

Ово су други протести откако је бивши премијер Саљи Бериша најавио талас демонстрација све док Рама не поднесе оставку.

Посланици Демократске партије Албаније Саљија Берише, Фљамур Нока, Лучано Бочи покушали су да уђу у просторије парламента, али су заустављени на улазу, јер су искључени на прошлој седници због кршења парламентарних прописа.

Бериша је предводио протест током Самита ЕУ-Западни Балкан у децембру у Тирани. Тада је, док је протестна колона шетала Тираном, један пролазник ударио Беришу песницом у главу, након чега је интервенисало обезбеђење. Бериша је потом узвикнуо: "Доле Еди Рама, доле криминалци".

Такође, прошле године су у Тирани били организовани масовни протести, које предводио Бериша, у знак протеста због тога што је председник Србије Александар Вучић боравио у главном граду Албаније и регионалне иницијативе "Отворени Балкан". Том приликом била је запаљена српска застава.

image