Србија и Балкан

Протести у Тирани, опозиција тражи оставку Едија Раме

Демонстранти су гађали зграду албанске владе димним бомбама и молотовљевим коктелима, а лидер опозиције Саљи Бериша позвао је грађане да учине све како би скратили трајање режима
Протести у Тирани, опозиција тражи оставку Едија Раме© TANJUG/ AP Photo/Franc Zhurda

Неколико хиљада грађана окупило се на позив опозиције на протесту у Тирани, захтевајући оставку премијера Едија Раме, којег оптужују за корупцију и сматрају одговорним за све веће сиромаштво у Албанији. 

Демонстранти су гађали зграду Владе Албаније димним бомбама, молотовљевим коктелима и балонима са фарбом, након чега су се упутили ка згради парламента.

Бивши председник и премијер Албаније, а сада лидер дела опозиционе Демократске партије Саљи Бериша је описао недавну Рамину аферу, у вези са агентом ФБИ, као најозбиљнији скандал који је "оцрнио образ земље у свету".

Бивши агент ФБИ Чарлс Мекгонигал оптужен је због сумњивих послова са руским олигарсима, али се у оптужници наводи да је имао сумњиве пословне везе и са политичарима из Албаније и Босне и Херцеговине.

На терет му се, поред осталог, ставља да ФБИ-у није открио своју везу с бившим службеником албанске обавештајне агенције, описаним у оптужници као "особа А".

Такође, према оптужници, није открио да је "имао контакте" с премијером Албаније Едијем Рамом, који је изјавио да оптужбе против Мекгонигала немају никакве везе с њим.

Бериша је, осврћући се на аферу "Мекгонигал" рекао да је позвао САД и ЕУ да истраже тај скандал и нагласио да Рама више нема легитимитет да буде премијер Албаније.

"Учинимо све да скратимо трајање овог режима", поручио је.

image
VV inauguration
banner