Србија и Балкан

Отворени конкурси за пријем у специјалне јединице Војске Србије

Младићи и девојке, држављани Републике Србије, до 30 година старости, имаће прилику да до 31. марта 2023. поднесу пријаве на конкурсе за пријем у неку од елитних јединица Војске Србије
Отворени конкурси за пријем у специјалне јединице Војске Србије© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

На основу Одлуке председника Србије и врховног команданта Александра Вучића, Министарство одбране и Војска Србије расписали су данас конкурсе за пријем нових припадника у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре".

Младићи и девојке, држављани Републике Србије, до 30 година старости, имаће прилику да до 31. марта 2023. године поднесу пријаве на конкурсе за пријем у неку од елитних јединица наше војске, саопштило је Министарство одбране.

Они који задовоље прописане опште и посебне услове, биће упућени на одговарајућа медицинска тестирања и психолошке процене, а затим и на улазне провере физичких способности. Кандидати који задовоље строге здравствене, психофизичке и безбедносне критеријуме биће упућени на селективну обуку која се састоји из више елиминационих фаза, наведено је у саопштењу.

Најуспешнији кандидати добиће прилику да ступе у професионалну војну службу на одређено време у трајању од шест месеци уз могућност продужетка уговора о раду на период до три године и његовог каснијег обнављања.

Оне који стекну звање припадника елитних састава Војске Србије очекује континуирана обука и усавршавање, рад са најсавременијим наоружањем и опремом као и стимулативна основна зарада у износу од око 200.000 динара која ће се, у зависности од нивоа оспособљености и формацијског места, значајно увећавати.

На конкурс се могу пријавити и кандидати који нису одслужили војни рок

Место рада будућих припадника 63. падобранске бригаде биће у Нишу. Они који буду примљени у 72. бригаду за специјалне операције службоваће у гарнизону Панчево, док ће будући припадници "Кобри" радити у Београду.

Могућност пријављивања на конкурсе имају и кандидати који нису одслужили војни рок са оружјем, с тим што ће, пре упућивања на селективну обуку, морати успешно да савладају основну војну обуку.

Подсетимо, председник Србије Алксандар Вучић најавио је средином јануара да ће 15. фебруара расписати конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије.

"На Дан државности, 15. фебруара, ћу донети одлуку и расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице, где ће бити пријем до 5.000 припадника", рекао је Вучић прошлог месеца.

Он је тада најавио да ће се у ресору одбране Србије више опредељивати за беспилотне летелице и дронове, али је најавио и улагање у повећање животног стандарда припадника Војске Србије.

image