Србија и Балкан

Узалудна борба СПЦ у БиХ: Општина Равно узурпирала манастирско земљиште, оштетили цркву

Игуман манастира Завала каже да Епархија захумско-херцеговачка има доказе да отето земљиште припада овом манастиру, једној од најстаријих православних светиња на ширем подручју у којој је боравио Свети Василије Острошки још као искушеник
Узалудна борба СПЦ у БиХ: Општина Равно узурпирала манастирско земљиште, оштетили црквуGetty © Vladimir Zivojinovic

Манастир Завала и Епархија захумско-херцеговачка узалуд покушавају да врате манастирско земљиште од Општине Равно. На томе није стало, недавно су на овом земљишту почели радови, а услед минирања терена, оштећена је Црква Ваведења Пресвете Богородице, која је заштићени национални споменик културе БиХ, навео је јеромонах Василије, игуман манастира Завала.

"Приликом минирања дошло је до урушавања стабилности цркве, појавиле су се две нове пукотине на апсиди", рекао је јереј Василије за РТРС.

Јеромонамах Василије каже да општина сматра да је земљиште њихово, али да Епархија има доказе да је манастирска на основу извода из Бечког архива и из архива Краљевине СХС где стоји да је то "манастирска ограда".

"Тренутно је најважније да се спречи и заустави даља узурпација и оштећење светиње. Реч је о једном од најстаријих православних манастира на ширем подручју, о манастиру у који је један од највећих српских светитеља Свети Василије Острошки дошао још као дечак, и где је боравио као искушеник, на почетку свог светитељског пута" пише РТРС.

Начелник општине Равно Андрија Шимуновић каже да су радове изводили радници Електропривреде Херцег Босне и да је упознат да је дошло до оштећења због чега очекују контролу надлежне инспекције.

Додатни проблем је чињеница да се све то дешава на земљишту које је предмет судског спора, јер манастир већ годинама води битку за поврат земљишта које су комунистичке власти национализовале након Другог светског рата, а Општина Равно сада њим располаже како хоће.

Због најновијих оштећења на цркви, по захтеву Епархије захумско-херцеговачке и приморске, реаговала је Комисија за очување националних споменика БиХ.

Члан Комисије за очување националних споменика БиХ из Републике Српске Анђелина Ошап Гаћановић истакла је да је она инсистирала да Комсија реагује, те да је обавестила федералну грађевинску инспекцију, која још није изашла на терен.

Захтеви да спорне парцеле буду враћене манастиру на коришћење, као што је учињено са имовином верских заједница у другим општинама и градовима, нису наишли на разумевање. Иницијатива српских одборника да се земља врати манастиру прегласана је гласовима одборника из реда хрватског народа у општинском већу Равног 2015. Манастир је подигао тужбу, а тренутно се чека одлука Уставног суда БиХ у овом спору.

Потпредседник општинског већа Равно Петар Средановић подсетио је да је манастирска земља одузета одлуком тадашњег народног одбора 1959. године, те да је Клуб Срба покренуо захтев у Општини Равно да она буде враћена, као што је враћена у другим местима. Међутим, пет гласова Срба прегласано је са десет хрватских.

image
VV inauguration
banner