Србија и Балкан

Парламент БиХ одбио расправу о Додиковом негирању наводног геноцида

Бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо је у јулу 2021. године допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца"
Парламент БиХ одбио расправу о Додиковом негирању наводног геноцидаwww.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису данас изгласали да се на дневни ред заседања уврсти предлог посланика СДА за усвајање закључка којим би се од Тужилаштва БиХ захтевало процесуирање председника Републике Српске Милорада Додика због, како су навели, "јавног негирања геноцида у Сребреници", преноси Танјуг.

Предлог СДА изазвао је оштру расправу током које су посланици СДА и неких других странака, пре свега ДФ-а инсиситрали да се та тачка уврсти на дневни ред, док су посланици из Републике Српске били против.

После дуже расправе, овај предлог није добио зелено светло пошто су од 38 посланика 22 гласала за, док их је 16 било против, па иако је било опште већине, није било ентитетске.

Додик је пре два дана на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да у Сребреници није било геноцида.

"Тамо се није десио геноцид и сви то знају. По ономе што је дефиниција геноцида, а што је читава екипа и утврдила да ту није било геноцида, и онда се нађе потомак оних који су починили најстравичнији геноцид у другом светском рату да нама одређују шта је вредност у том погледу", навео је Додик.

Он је то рекао након што је високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, јер није именован у Савету безбедности УН, недавно наметнуо измену Закона о Меморијалном центру Сребреница.

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, користећи Бонска овлашћења, наметнуо је у јулу 2021. године допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Допунама закона за негирање геноцида је предвиђена казна затвора у трајању од три месеца до пет година.

image