Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Смењен Осмица - директор "политичке полиције" у БиХ, шта даље?

Бошњачка коалиција "Осморка", која је заменила СДА, настоји да се реши бар криминалног миљеa у врху Обавештајно-безбедносне агенције, наводи за РТ Балкан професор Срђан Перишић
РТ Балкан анализа: Смењен Осмица - директор "политичке полиције" у БиХ, шта даље?Getty © Sean Gallup

Верни пратилац Алије Изетбеговића, патрон интереса СДА и шеф "политичке полиције", како га је саговорник РТ Балкан професор геополитике Срђан Перишић описао, Осман Мехмедагић познат као Осмица разрешен је са функције директора Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА).

"На данашњој седници Извршно-обавештајног одбора донета је одлука да директор Обавештано-безбедносне агенције БиХ Осман Мехмедагић буде разрешен дужности, а министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је да је Алмир Џуво предложен за кандидата за новог директора", пренео је портал "Глас Српске".

Говорећи о потреби што брже промене на челу ОБА, Елмедин Конаковић је раније за "Политику" рекао да ће за новог директора те најзначајније полицијске агенције у БиХ бити одабран неко за кога коалициони партнери из СНСД-а и ХДЗ-а, процене да је најбољи.

"И никад тај неће имати задатак да шпијунира Бакира Изетбеговића и његову породицу, да шпијунира опоненте из политичких партија, да прогања било кога од политичких лидера – Драгана Човића, Милорада Додика или било кога другог, него, ако треба, првог мене да прати – ако сам сумњив органима реда и гоњења", навео је Конаковић.

Професор геополитике Срђан Перишић оценио је да одлазак Мехмедагића са чела ове важне институције не мора нужно да значи да ће се ствари променити на боље.

"Није важно да ли је крај СДА и Изетбеговића, јер нити СДА нити било која друга опција међу Бошњацима не воде самосталну ни спољну ни унутрашњу политику. Што се тиче Обавештајно-безбедносне агенције БиХ - она је под директним надзором Американаца и Британаца. Тако да ће и нови начелник службе бити њихов, верујем да ће бити исто као и када је на челу био 'Осмица'", предочио је Перишић.

У прилог Перишићевој тези да ће и нови директор ове институције наставити Мехмдагићевим стопама говори и податак да је министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић навео је да је Алмир Џуво, који је већ био на овој функцији пре доласка Осмице, предложен за кандидата за новог директора.

Руководство агенције, као и сам бивши директор Осман Мехмедагић, оптужено је за разне малверзације, фалсификовање диплома, а довођени су у везу и са особама које су повезане са криминалним радњама и организованим криминалним групама, што је ОБА демантовала више пута.

Од његовог именовања 2015. године до данас Мехмедагић је у више наврата доспевао у жижу јавности Босне и Херцеговине, а само у 2020. години против њега су подигнуте две оптужнице. Према писању медија, поред више оптужби за злоупотребу службених овлашћења у приватне сврхе, у вези са чим су покренути судски поступци, Мехмедагића Тужилаштво БиХ терети и за фалсификовање факултетске дипломе.

"Бошњачка страна - Осморка, која је заменила СДА, настоји да се реши бар криминалног миљеa у врху Обавештајно-безбедносне агенције. Осмица је имао такав педигре криминалног карактера, па су се сви фокусирали на тај криминални део - две лажне дипломе, које је вадио по потреби, када му која затреба. То само говори о томе да тамо нема система и нема државе. Ко год има лажну диплому - он је криминалац по дефиницији", изричит је био Перишић.

Све је то мање важно, наглашава Перишић, будући да он сматра да се ситуација неће променити у односу на ону када је Осмица био на челу.

"Чак и бивши српски кадрови тој служби били су британски играчи. Наравно, не сви, али многи јесу. Самим тим радили су против Републике Српске. Видећемо како ће то ићи и да ли ће и даље радити као политичка полиција, као што је до сада била", истакао је саговорник РТ Балкан.

Политичке полиције су некада биле у фашистичким, нацистичким режимима, као и у бившем титоистичком режиму, навео је Перишић, додајући да ће се ова институција тешко ослободити те улоге, без обзира на ново руководство.

"Ако би скинули забрану уласка у БиХ интелктуалцима из Србије и Црне Горе, то би био добар искорак у правцу деполитизације Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, али сам сумњичав да ће ићи у том правцу и да одједном престају да буду кримогена структура и продужена рука Британаца и Американаца", закључио је Перишић.

Ћеранић: У новој подели власти није било места за Мехмедагића

Одлазак СДА у опозицију кључан за смену Мехмедагића, сматра професор безбедносних наука Предраг Ћеранић. 

"Мехмедагић је избор лидера СДА Бакира Изетбеговића, а како је нова Влада у Федерацији БиХ формирана без те партије, коалиција 'Осморке' даје бошњачке кадрове. У новој подели власти није било места за Мехмедахића и он одлази са СДА, која иде у опозицију", оценио је професор Ћеранић.

Не верујем да ће се покренути питање кривичне одговорности за дела за која су га оптуживали, поручио је саговорник РТ Балкан.

"СДА још има утицај у судским органима. Не верујем да ће институције сада заузети другачији став него раније", истакао је Ћеранић.

Хвалио се да је успешан у убијању Срба?

Узнемирујући су и наводи који су се појавили у медијима, а у вези са наводном умешаношћу Омера Мехмедагића у злочине над Србима у периоду од 1992. до 1994. године. 

Према писању "Вечерњих новости", током рата убијао је снајперском пушком Србе у Сарајеву из садистичког задовољства и мржње. Ово је за београдски лист испричао заштићени хашки сведок "КW-568", који се налазио у програму заштите српског правосуђа.

"Као члан гарде Алије Изетбеговића познате као 'Бисери', Мехмедагић је био и његов омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева, а када није био на служби - убијао је из снајперске пушке", навео је сведок за "Вечерње новости".

Мехмедагића, свог некадашњег саборца, описује као "убицу без милости" од маја 1992. до јуна 1994, који је "сејао смрт по српској Грбавици и пуцао из зграда на Добрињи и са Ступа, а када би се враћао у штаб волео је да се хвали како је био успешан у убијању".

Према речима 60-годишњег сведока из Вишеграда, "број један" Алијине гарде био је Харис Луковац, звани "Јединица" - сада амбасадор БиХ - док је Мехмедагић био човек број два и њега је Алија, уз Луковца, увек водио као личну пратњу у иностранство.

image