Србија и Балкан

Приштина и Запад утврђују стратегију: Хоће и ЗСО и план ЕУ у истом пакету?

Уочи састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у понедељак у Бриселу, европски и амерички званичници сугеришу да прихватање Шолц-Макроновог плана аутоматски значи и стварање ЗСО, пишу "Вечерње новости"
Приштина и Запад утврђују стратегију: Хоће и ЗСО и план ЕУ у истом пакету?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Какву год да стратегију Брисел и Вашингтон спремају за састанак у седишту Европске уније у понедељак, делегација Београда, предвођена председником Александром Вучићем, за преговарачки сто сешће са добро познатим "црвеним линијама": Србија неће признати независност тзв. Косова нити "аминовати" чланство Приштине у Уједињеним нацијама, пишу "Вечерње новости".

Не мења се ни наша позиција да Заједница српских општина мора бити претходно питање, односно да се мора формирати пре него што се уђе у детаље европског плана за КиМ, заснованом на Шолц-Макроновом предлогу.

А према изјавама које уочи састанка у Бриселу стижу од европских и америчких званичника управо ово може бити замка која се спрема за Србију - да се ЗСО и европски план наметну у истом "пакету".

У овом правцу и јуче су се оглашавали званичници ЕУ, па је тако неименовани високи бриселски дипломата за Танјуг рекао да ако Београд и Приштина прихвате европски предлог за нормализацију односа током разговора у понедељак, то ће значити да се аутоматски прихвата и стварање ЗСО.

Он је рекао и да о садржају предлога неће бити речи на састанку, већ само о његовој примени, која се засебно третира у анексу. Та примена би трајала више месеци, а била би под мониторингом ЕУ која ће да успостави механизам за спровођење.

И у Вашингтону очекују конструктивност Вучића и Куртија поводом европског плана. Из Стејт департмента су поручили да је важно да Београд и Приштина искористе разговоре да искажу посвећеност мирној будућности региона.

"Напредак ка нормализацији односа Србије и Косова кроз дијалог, уз посредовање ЕУ и даље је веома важан за регионалну и европску стабилност у тренутку када се суочавамо са агресијом Русије у Украјини и кризама широм Европе које је изазвала Путинова брутална, неоправдана инвазија. Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Верујемо да нормализовани односи између Косова и Србије у коначници треба да буду усмерени на узајамно признавање".

Стејт департмент истиче и да САД снажно охрабрују Србе на КиМ да се врате у приштинске институције што је пре могуће како би безбедност и стабилност за све грађане биле побољшане. Када је реч о формирању ЗСО, наводе да Косово и Србија треба да примене споразуме које су потписали кроз процес дијалога.

За сада је непознаница да ли ће посредници у дијалогу од Вучића и премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија тражити да парафирају неки конкретан папир, вероватно у виду заједничке изјаве, или ће се ићи на опцију да се након састанка, како је рекао специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, "званично и јавно изјасне да прихватају европски план".

Поводом појединих спекулација да је документ у Бриселу већ спреман за Вучићев потпис 27. фебруара, министар одбране Милош Вучевић рекао је да "10 година слуша како ће Вучић да изда Косово" и додао да нити је то урадио нити ће то урадити.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да верује да ће ЗСО бити тема разговора у Бриселу у понедељак, јер ће за столом бити Вучић, који ће то снажно бранити и инсистирати на томе као обавезу коју је Приштина прихватила.

image
VV inauguration
banner