Србија и Балкан

Уочи састанка Куртија и Вучића: Није реално очекивати договор у Бриселу

С обзиром на ставове приштинског премијера, није реално очекивати никакав договор, а све ће зависити од међународних посредника, сматрају дипломате Зоран Миливојевић и Милован Божиновић
Уочи састанка Куртија и Вучића: Није реално очекивати договор у Бриселу© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Имајући у виду да су пред сутрашњи састанак у Бриселу ставови страна на дијаметрално супротним странама – председник Србије Александар Вучић инсистира на успостављању Заједнице српских општина пре било каквих даљих преговора, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не одступа од међусобног признања – дипломата Зоран Миливојевић није оптимиста на тему исхода истог.

"Тек када се заокружи Бриселски споразум у целини, када се формира ЗСО, онда можемо очекивати неки напредак и разговор на друге теме, укључујући и европски план. ЕУ жели да подигне динамику, да направи неки резултат и да по сваку цену обезбеди сагласност Србије да почне да се разговара о европском плану. И да се, како је то Лајчак изјавио, воде паралелни процеси, ЗСО и европски план. То је за Србију неприхватљиво", нагласио је Зоран Миливојевић за "Косово онлајн".

Дипломата је додао и да је за Београд неприхватљива идеја да питање ЗСО буде уграђено у европски план и да представља једну целину.

"Шта ће бити у понедељак – видећемо, али све зависи од посредника, односно од ЕУ, али и Вашингтона који је уложио свој политички ауторитет и кредибилитет залагањем за успостављањем ЗСО", каже Миливојевић.

Такође, истиче да ако "Курти остане при ставу да нема говора о ЗСО, и да то не жели на дневном реду, једини је закључак да он има подршку неких западних фактора за такву политику, па је питање да ли се у будућности уопште може рачунати на неки озбиљан дијалог и расправу о нормализацији".

Миливојевић је и упозорио да ће останак на Куртијевој позицији представљати озбиљан ризик за безбедност и стабилност на овим просторима.

Ништа од договора?

Према његовим речима, с обзиром на Куртијеве ставове, никакав договор се не очекује у понедељак. 

"То што они везују за своје циљеве, јер и Вашингтону и ЕУ хоће да реше проблем, имајући у виду руско-украјински рат који се продужава, па би да то заокруже и дефинитивно овај регион затворе и да он буде у сфери трансатлантске заједнице – то је друга ствар. Али Србија има своје националне интересе којих се неће одрицати и нема шансе да промени став да се одрекне ЗСО и да дозволи да уђе у дијалог који треба да буде инструмент за стварање услова за признање Косова", закључио је Миливојевић.

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Милован Божиновић оцењује да ће бити велики ударац за процес уколико се покаже да саговорници и даље не могу да разговарају, али и напомиње да пошто је ЗСО већ договорена, неко из Уније мора да каже да ће то бити урађено.

"Јер ако се то не каже, и Курти који је склон максималистичком ставу и вербалним егзибицијама остане при свом, треба се забринути за дијалог. Рекао бих да ЕУ то има у виду. Велики су ризици да се тај разговор зачас изгуби у неком безизгледном надгорњавању. Али то је нешто што се види и то се мора спречити", рекао је Божиновић за "Косово онлајн".

Додао је и да ће представљати добитак ако се започне конкретни дијалог о ЗСО, што пак може да траје дуго.

"Основано је очекивати да ће једном када обе стране прихвате Шолц–Макронов план и дијалог бити озбиљнији и садржајнији, јер то је онда већ нека визија будућности, али не можете је дезавуисати још на почетку, а томе је Курти склон. Треба се припремити за тежи дијалог него до сада, на премисама тог плана", изјавио је Божиновић.

Ако се ЕУ постави чврсто и инсистира на ЗСО, онда би уследиле све импликације Шолц–Макроновог плана, сматра бивши амбасадор, али и каже да је тешко ишта очекивати од оваквих преговарача.

Ипак, "све је могуће ако се обе стране уозбиље, а сада је шанса", закључио је Божиновић.

image