Србија и Балкан

Дрецун: Наш услов је ЗСО, па наставак преговора

Није реално очекивати да се сутра у Бриселу стави потпис на било шта јер има много нејасноћа у европском предлогу, истиче председник скупштинског Одбора за КиМ
Дрецун: Наш услов је ЗСО, па наставак преговора© A.K./ATAImages

Поводом сутрашњег састанка у Бриселу председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да није реално очекивати да се стави потпис на било шта јер има много нејасноћа у европском предлогу, али и истакао да је неопходно да се разговара с Приштином.

Такође, сумња да би тако сложен проблем као што је косметски могао брзо да се реши, чему пак теже неки на Западу.

"Мислим да су западни политичари намерно створили одређену конфузију као својеврсни вид притиска да се прихвати од обе стране оно што је на столу. Сада је већ јасно да је то по принципу – узми или остави, да више нема могућности за корекцију, да само треба договорити, како они кажу, кораке за имплементацију, али никакав договор није постигнут и ништа није потписано", изјавио је Дрецун за Танјуг.

Подсетио је и да је наша страна послала образложење зашто не можемо да прихватимо француско-немачки, односно, како је рекао, америчко-европски план.

"Ако смо у скупштини донели одлуку да за нас не може да буде прихватљиво ништа што би значило чланство тзв. Косова у УН или признање лажне државе, онда не могу да разумем како би неко могао да каже, ево сад ће то бити имплементирано", истакао је Дрецун.

Имајући у виду нерегуларне услове преговора, Дрецун је подвукао да "није реално очекивати да се стави потпис на било шта".

"Наш услов је ЗСО па онда наставак разговора, али не смемо да упаднемо у замку. Треба разговарати, али остати чврсто при својим ставовима, а мислим да ће и Курти остати при својим ставовима веома чврсто иако је упозорен веома јасно од САД", рекао је Дрецун.

Осврнуо се и на тврдње неких западних дипломата да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти већ прихватили предлог, рекавши да то –  није тачно.

"Прихваћено је да се разговара о предлогу, а не и да се прихвати садржај предлога", прецизирао је Дрецун и закључио да је потребан "споразум са Приштином, наравно да треба уважити реалност, а реалност је да Албанци неће да живе у Србији, хоће своју државу, а реалност је и да је КиМ неотуђиви део наше територије, реалност је резолуција 1244, самопроглашена независност и то што 80 и нешто држава признаје државу Косово".

image