Србија и Балкан

Макрон, Шолц и Мелони писали и Куртију: Албански медији објавили садржај писма

Троје европских званичника поздравили су јавне изјаве Куртија у вези са европским предлогом и додали да очекују имплементацију свих постигнутих споразума, укључујући и формирање Заједнице српских општина
Макрон, Шолц и Мелони писали и Куртију: Албански медији објавили садржај писма© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони које се односи на сутрашњи сасанак у Бриселу, преноси Газета ескпрес.

Како је саопштено из Куртијевог кабинета, Шолц, Макрон и Мелони истакли су да је европски предлог од великог значаја за напредак такозваног Косова.

"Председник Макрон, канцелар Шолц и премијерка Мелони изразили су уверење да је закључивање и спровођење европског предлога од фундаменталног значаја за општу добробит грађана 'Косова', за мир и просперитетни развој региона и за напредак европске перспективе 'Косова'", наводи се у писму.

Троје европских званичника поздравили су јавне изјаве Куртија у вези са европским предлогом и додали да очекују имплементацију свих постигнутих споразума, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

"Поздрављамо недавне јавне изјаве да сте спремни да прихватите европски предлог основног споразума. Сматрамо да је сада хитно потребно одлучити о путу даље у циљу закључивања овог споразума и обезбеђивања његове имплементације на основу текста који сте договорили. Европски савет је у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао Србију и 'Косово' да у потпуности и безусловно спроводе обавезе преузете у дијалогу, укључујући споразуме из 2013. и 2015. за стварање Заједнице општина са српском већином", наводи се у писму, пренело је "Косово онлајн" писање албанских медија.

Додаје се да су европски званичници написали како предстојећи кораци у имплементацији морају да одражавају овај политички приступ, осигуравајући да се и "Основни споразум" и преостале обавезе из дијалога адресирају на адекватан начин и без одлагања.

"Радујемо се што ће се и о једном и о другом разговарати на следећем састанку на високом нивоу у Бриселу 27. фебруара 2023. Рачунамо на ваше руководство да ће конструктивно тежити брзом решавању и примени овог споразума. Уверени смо да је то од великог значаја за опште добробити ваших грађана, за миран и просперитетан развој региона и за унапређење европске перспективе ваше земље", наведено је у писму.

Подсетимо, писмо од истих званичника јуче је стигло и председнику Србијр Александру Вучићу, али није објављен садржај.

У понедељак ће у Бриселу бити настављен дијалог Београда и Приштине, а главна тема биће управо споменути план Запада. Домаћин сусрета биће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Како је најављено, прво ће бити одржани појединачни састанци, а онда и заједнички састанак Вучића, Куртија и европских званичника. На столу ће бити такозвани европски предлог, за који је Вучић рекао да је неприхватљив Србији.

image