Србија и Балкан

Ескобар одбио да потврди да је постигнут договор: Предстоји још пуно посла

Више од пет сати трајали су преговори Београда и Приштине који су одржани у Бриселу
Ескобар одбио да потврди да је постигнут договор: Предстоји још пуно посла© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Док јавност очекује подробније објашњење онога што се у понедељак догодило у новој рунди преговора Београда и Приштине, амерички изасланик Габријел Ескобар дао је наговештај у изјави албанским медијима.

Он је одбио да каже да ли је постигнут договор Београда и Приштине.

"Има још доста посла. Сутра ћу детаљније објаснити. Али, за сада, све што могу да кажем је да имамо још много посла", казао је Ескобар албанским новинарима након састанака у Бриселу.

Подсетимо, Ескобар се састао данас пре званичних преговора у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Тек након тих састанака које је Ескобар имао са обе делегације одвојено, почели су састанци са европским посредницима.

Преговори су трајали више од пет сати, а најпре су одржани одвојени састанци, да би се око 18 часова за истим столом нашли Вучић и Курти. Како су приштински медији објавили на снимцима пре састанка, Вучић и Курти су одбијали контакт очима.

Високи представник ЕУ за спољну дипломатију Жозеп Борељ изјавио је након састанака да су се Вучић и Курти сагласили да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст предлога ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

Он није казао да ли је дошло до потписивања некаквог документа, већ је најавио да ће преговори бити настављени, као и да је потребан даљи рад, пре свега на имплементацији постигнутих споразума.

Борељ је казао и да ће споразум бити званично објављен на сајту Европске уније, па се сада очекује да буду познати детаљи европског плана о којем је толико било речи, а да јавност није била упозната са садржајем истог.

image