Србија и Балкан

Пацоли: Београд ће сутра добити Заједницу српских општина, али неће признати "Косово"

У понедељак ће у Бриселу бити настављен дијалог Београда и Приштине, а главна тема биће такозвани европски план
Пацоли: Београд ће сутра добити Заједницу српских општина, али неће признати "Косово"www.globallookpress.com © Andrew Parsons

Председник Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли тврди да ће на сутрашњем састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу бити потписан такозвани европски предлог за Косово и Метохију, којим ће Приштина преузети обавезу формирања Заједнице српских општина.

У замену за тај потез такозваног "Косова", Срби ће се вратити у приштинске институције, тврди Пацоли.

"Другим речима, ситуација ће испасти као пре годину дана. Србија ће од овог споразума имати користи, али и 'Косово' – неко више, неко мање. Србија неминовно добија ЗСО и обезбедиће себи пут у ЕУ, уз неку самоутеху да се дистанцира од Русије, али не и да се одвоји од ње", наводи овај нкадашњи министар у такозваној косовској влади.

Према Пацолијевом мишљењу, Приштина ће са друге стране обезбедити повратак Срба у институције, или могућност одржавања избора у српским општинама.

"'Косово' не добија признање од Србије, али има користи од свих приступања или евроатлантским интеграцијама, где Русија нема присуство и утицај, као што је либерализација визног режима, Савет Европе... а можда и неко признање неке чланице ЕУ које још увек нису признале 'Косово'", написао је Пацоли на свом Фејсбук профилу.

Како је додао, споразум са Србијом треба потписати, као што би то урадила свака влада пре 2021. године и оценио да је потписивање оваквог споразума потпуно супротно ономе што је н Курти својевремено обећао док је био у опозицији.

"Данас је, иако супротно његовим обећањима, добро што се ствари крећу ка мирној перспективи. Овај споразум представља велики корак ка решавању проблема у Србији. Велика заслуга припада нашим традиционалним пријатељима САД и ЕУ, којима цће народ 'Косова' бити вечно захвалан", навео је Пацоли.

У понедељак ће у Бриселу бити настављен дијалог Београда и Приштине, а главна тема биће управо споменути план Запада. Домаћин сусрета биће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Како је најављено, прво ће бити одржани појединачни састанци, а онда и заједнички састанак Вучића, Куртија и европских званичника. На столу ће бити такозвани европски предлог, за који је Вучић рекао да је неприхватљив Србији.

image
VV inauguration
banner