Србија и Балкан

Хрватска пета најгора у Европи

Статистика показује да су бројне друге европске државе раст цена хране и пића успеле да одрже испод раста произвођачких цена, пише загребачки "Јутарњи лист"
Хрватска пета најгора у Европиwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Хрватска је пета најгора у Европи по расту цена, пише загребачки "Јутарњи лист" и истичући да је раст цена у трговинама био 20 одсто виши од раста произвођачких цена.

Цене хране и пића су у децембру прошле године у односу на исти месец 2021. у Хрватској порасле су за 19.7 одсто, а подаци Европске асоцијације прехрамбене индустрије и "Еуростата" показују да су произвођачке цене порасле за 16 одсто.

Иако су произвођачке цене на нивоу Европске уније под утицајем раста трошкова енергије, транспорта, папира, амбалаже, радне снаге и осталих фактора у истом месецу порасли 20.1 одсто, раст цена хране и пића у трговинама остао је испод тог износа, на 18.2 одсто, а статистика показује да су бројне друге европске државе раст цена хране и пића успеле да одрже испод раста произвођачких цена.

Као пример, "Јутарњи лист" наводи Белгију, где су произвођачке цене расле 25.6 посто, а потрошачке 15.7 одсто, Француску која је, упркос расту цена произвођача од 19.7 одсто, раст коначних цена обуздала на 13.1 одсто, Немачку у којој су те две ставке отприлике на истом нивоу или Италије у којој су произвођачке цене расле 16.7 одсто, а цене у радњама 13.3 одсто.

Јутарњи пише да Хрватска није изузетак, али је, кажу, пета најгора у Европској унији по већем расту потрошачких цена од произвођачких.

Када је у питању енергија, пише лист, подаци "Еуростата" наводе да су у децембру прошле године произвођачке цена чврстих горива порасле осам одсто у односу на годину раније, док су цене горива у ЕУ пале за пет одсто.

image