Економија

Пленковић бесан због поскупљења: Лове у мутном

Послодавци "непријатно изненађени" због могућих мера владе, у оптицају и враћање цена на ниво од пре 30. новембра
Пленковић бесан због поскупљења: Лове у мутном© FOTO TANJUG / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је Хрватска уласком у Шенген и увођењем евра остварила стратешки циљ, а што се тиче повећања цена, казао је да то мора стати и да ће сутра бити донете мере.

"Део пословних субјеката ово користи за лов у мутном, то је лоша и непоштена пракса. С тим треба стати, треба се вратити на цене које су биле пре 1. јануара и превести курс поштено и коректно, како је држава то одрадила у корист грађана", нагласио је Пленковић, преноси хрватски портал "Индекс".

Према његовим речима, биће ангажовани сви инспектори, не само главни државни инспектор, они су на терену и чека се њихов извештај.

"До овога не сме доћи, а не сме доћи због тога што је хрватска држава у години кризе регулисала цене струје, гаса, нафтних деривата, направила пакете за помоћ свима, па и целој пословној заједници, смањивала ПДВ... Ако држава одради своју улогу, онда није у реду да сви ти који су профитирали од мера владе одмах неоправдано дижу цене. Ми ћемо укључити све механизме државе да се то спречи и да се цене врате где су биле", истакао је он.

Премијер Хрватске је рекао да не може држава да ради све, а неко у менталитету који је чисти безобразлук, профитерство, лоповлук, да прави од грађана некога ко није превише паметан.

"То не долази у обзир и зато ће влада већ сутра донети мере. Не желимо да неко од великог успеха направи безобразлук", казао је Пленковић.

Црне листе и замрзавање цена

Данас се у хрватској влади разговарало о мерама за спречавање раста цена због увођења евра. Састанак је прекинут, али би требао да се настави послеподне и увече.

Још није одлучено које мере ће бити донете на сутрашњој седници владе.

Осим црних листа и повећања броја производа којима би се могла замрзнути цена, до трговаца је дошла неслужбена информација да би их влада могла натерати да врате цене стотину производа на ниво од 30. новембра.

Хрватски министар привреде Давор Филиповић изјавио је раније данас да ће се ускоро одлучити хоће ли се ићи с црним листама везаним за поскупљења која су уследила након увођења евра, а озбиљно се размишља да се црна листа направи и на нивоу Министарства привреде.

Из сектора малопродаје у оквиру Хрватског удружења послодаваца одговорили су да су "непријатно изненађени и шокирани претњама" министра Филиповића.

Из локалне групе за заштиту потрошача поручили су да су грађани "бесни и разочарани јер од прошле године имамо стампедо цена", док су их, како каже, све време убеђивали "да усвајање евра неће резултирати вишим ценама".

Додатни проблем који се у Хрватској појавио су и лажне новчанице евра. 

image