Србија и Балкан

Курти: Бајден, Блинкен и Шолц за нормализацију односа са Србијом само кроз обострано признање

Наши односи са Србијом су ненормални, тако да морамо да их нормализујемо, поручује премијер привремених приштинских институција
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да су му председник САД Џозеф Бајден, заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар и немачки канцелар Олаф Шолц рекли да се пуна нормализација односа са Србијом може постићи само уз обострано признање.

Курти је то поручио са Економског форума у ​​Скопљу, а пренео портал "Репортери".

"Наши односи са Србијом су ненормални, морамо да нормализујемо односе наше две земље и мислим да се то може постићи уз обострано признање", рекао је Курти.

Потом је истакао да су "ово рекли председник Бајден, секретар Блинкен, канцелар Шолц – да је узајамно признање суштина, кључни део потпуне нормализације односа са Србијом, и ми се веома трудимо да то постигнемо, те настављамо с предлогом ЕУ који нам је представљен, текст смо прихватили и то је одобрено у обе престонице, као и у Бриселу".

Након разговора председника Србије Александра Вучића и Куртија одржаног у Бриселу 27. фебруара следи нови састанак на високом нивоу који је заказан за 18. март у Скопљу. Посредник ће бити европски комесар за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.

image