Србија и Балкан

Фон Крамон: Земље које нису признале "Косово" због европског плана ће то можда учинити

Немачка политичарка из редова Зелених и известилац ЕП оценила је да је наводно постигнути договор велики успех за ЕУ
Фон Крамон: Земље које нису признале "Косово" због европског плана ће то можда учинитиwww.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa

Европски предлог о нормализацији односа Београда и Приштине може да убеди земље ЕУ које нису признале самопроглашено Косово да то учине, оценила је известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон.

Немачка политичарка из редова Зелених каже да је уверена да такав текст француско-немачког плана може да убеди Грчку, Шпанију, Кипар, Румунију и Словачку да признају независност Косова, како би тзв. Косово могло и формално да крене ка чланству у ЕУ.

"Иако још недостаје коначни потпис, ово је велики политички успех за ЕУ, али и за цео регион", истакла је Фон Крамон.

Очекује се да ће специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак наставити са шатл-дипломатијом како би до сусрета шефова држава и влада ЕУ крајем марта све било стављено на папир и потписано, наводи "Дојче Веле" и додаје да би до тада и председник Србије Александар Вучић и премијер тзв. Косова Курти и даље могли бити изложени политичком притиску.

"Политички притисак је добар, али потребно је и оно што на енглеском зову . Да у једном тренутку они сами кажу да хоће да потпишу овај споразум", закључује Фон Крамон.

image
VV inauguration
banner