Србија и Балкан

Још једно одлагање: Визна либерализација за "Косово" наредног јануара

Одлука о визној либерализацији и даље није коначна
Још једно одлагање: Визна либерализација за "Косово" наредног јануараwww.globallookpress.com © Ilies Amar/Keystone Press Agency

Европски систем путних информација и ауторизације познат као ЕТИАС биће функционалан тек наредне године, потврђено је на веб страници овог система.

ЕТИАС је, иначе, требало да буде потпуно функционалан у новембру ове године.

Ово, још једно одлагање, утиче и на одлуку о визној либерализацију за "Косово", јавља Радио Слободна Европа. Према тексту о укидању визног режима за "Косово", који су усагласили Европски парламент и Савет Европске уније, грађани тзв. Косова ће бити изузети од визног режима када се успостави Европски систем путних информација и овлашћења (ЕТИАС), а у сваком случају до 2024. године.

Будући да долази до одлагања функционисања овог европског система, а у складу са усаглашеним текстом, "Косово" више није условљено са ЕТИАС-ом и визна либерализација би требало да ступи на снагу 1. јануара наредне године.

Одлука о визној либерализацији и даље није коначна. Током наредних седмица се очекује гласање у Европском парламенту и Савету министара да би се на крају ова одлука објавила на званичном гласнику ЕУ када се сматра усвојеном. Све процедуре би требало да буду окончане током овог пролећа.

Шта је ЕТИАС и како ће утицати на грађане региона

ЕТИАС је систем за давање овлашћења за путовање у оне земље Европске уније које припадају шенгенском простору. У систем се пре путовања морају регистровати сви грађани оних држава којима није потреба улазна виза за шенгески простор. У ту групу спадају и грађани из земаља Западног Балкана.

Сви ови грађани морају попунити образац користећи званичну ЕТИАС веб страницу или ЕТИАС мобилну апликацију.

Подношење захтева за ЕТИАС путну дозволу кошта седам евра, иако су неки путници ослобођени плаћања ове накнаде (испод 18 година или више од 70 година). Од тренутка одобрења, путовање заједно са уплатницом је важеће за наредне три године.

Коначну одлуку о преласку спољне границе доноси држава чланица ЕУ прве дестинације.

ЕТИАС ће спровести такозвани скрининг пре путовања путника који уживају безвизни приступ Шенгенском простору, и на тај начин ће омогућити државама чланицама да ускрате дозволу путницима за које се сматра да представљају безбедносну претњу, ризик у смислу ирегуларне миграције или јавног здравља. Да би прешли спољну шенгенску границу, путници без визе ће морати да имају и важећу путну исправу и ЕТИАС овлашћење.

ЕТИАС је одобрен 2018. године, али је стављање овог система у функцију у неколико наврата одложено. ЕУ је рачунала да би систем могао постати операционалан до краја 2023. године, али је сада то одложено за наредну годину.

image