Србија и Балкан

Прекречен Кривокапићев лик на фрескопису у Подгорици: Црква се оградила (ФОТО)

Црквена општина Подгорица убрзо се оградила од осликавања некадашњег политичара на зидовима цркве, рекавши да је то урађено "под окриљем ноћи, без консултација и без благослова"
Прекречен Кривокапићев лик на фрескопису у Подгорици: Црква се оградила (ФОТО)

Објава бившег црногорског премијера Здравка Кривокапића на друштвеним мрежама, на којој се похвалио да се његов лик нашао на фресци у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици изазвао је бројне реакција, на коју је одговорила и црквена општина Подгорица.

Наиме, Кривокапић је објавио фотографије фреске из Храма, на којима се види да је и он на композицији на којој је осликана сахрана покојног митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Кривокапићев лик осликан је поред бројних свештеника и монахиња.

"Са нашим ђедом увијек и свуда", написао је Кривокапић и поделио фотографију на којој се види сцена са сахране митрополита Амфилохија у подгоричком храму.

У међувремену, Кривокапићев лик је прекречен, пише подгорички "Дан". На месту где се налазила његова слика данас је зелена мрља.

Црквена општина Подгорица убрзо се оградила од осликавања некадашњег политичара на зидовима цркве. За читаву идеју оптужили су иконописца, који је то урадио "под окриљем ноћи, без консултација и без благослова".

"Лик бившег премијера Здравка Кривокапића који је насликан у току ноћи, када иначе фрескописац ради на дефинисању ликова, искључиво је идеја самог фрескописца, који се при његовом осликавању није консултовао нити за то добио благослов ни од људи задужених за уметничке радове у Митрополији ни од самог Митрополита Јоаникија", поручују из ЦО Подгорица.

Указују да је о томе колико је исправна одлука да се овом историјском догађају не дају било какве политичке конотације, показује и реакција јавности.

"Дубоко свеснa да живимо у политички подељеном амбијенту, Црква се труди да се увек и у свему издигне изнад дневно политичких и партијских активности, призивајући и примајући у своју заједницу сваког човека без обзира на његову партијску или идеолошку припадност", пише на сајту Митрополије црногорске-приморске.

Подсећају да би митрополитов гроб требало да представља ново духовно огњиште око кога се стотине верника свакодневно сабира, а не разједињује и расправља.

Чиме је тачно Здравко Кривокапић заслужио да се нађе на фресци, није јасно, јер за време његовог мандата Црна Гора и СПЦ нису потписали Темељни уговор. Овај важан документ потписан је у 3. августа 2022. године у вили Горица у Подгорици. Уговор су потписали Патријарх српски Порфирије и Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

image
VV inauguration
banner