Србија и Балкан

Црна Гора окићена заставама тзв. Косова: "Дритан и Мило унередише Подгорицу" (ФОТО)

Према незваничним сазнањима црногорских медија, Подгорицу ће посетити председница привремених приштинских институција Вјоса Османи
Црна Гора окићена заставама тзв. Косова: "Дритан и Мило унередише Подгорицу" (ФОТО)© Јелена Марковић

У Подгорици су данас истакнуте заставе тзв. Косова, а повод за њихово истицање још увек није јавно објављен.

Према незваничним сазнањима подгоричког портала "Борба", у Подгорицу долази председнице тзв. Косова Вјосе Османи.

Њу ће, према сазнањима "Борбе" примити председник Црне Горе Мило Ђукановић, пише овај портал. Управо овај двојац је оптужен од стране Милана Кнежевића.

"Овако су неки са заставама и цвијећем дочекали Талијане 1941. као Дритан и Мило што данас унередише Подгорицу због Вљосе Османи. Ако им је баш било до виђења могли су у Жутој кући да се сретну. Тамо су своји на своме и нема ниједног Србина да им смета", написао је на Твитеру Милан Кнежевић, посланик Скупштине Црне Горе и један од лидера Народног фронта.

Подсетимо, председнички избори у Црној Гори биће одржани 19. марта, а рок за предају кандидатуре је 26. фебруар.

Још увек није познато да ли ће се на изборима кандидовати актуелни председник и лидер опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, али се већи део опозиције, чији ће се лидери кандидовати на предстојећим изборима, изјаснио да, уколико њихова партија буде владајућа, Црна Гора ће повући признање тзв. Косова.

Црна Гора је 2008. године признала тзв. Косово као независну државу, противно вољи већине грађана.

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, рекао је средином јануара да Србија чека на повлачење признања више од десет година, наводећи да ће се начинити тај корак, чим његова партија формира нову владу.

"Потребна је потпуна демонтажа Миловог ДПС-а и нови људи који ће се вратити под окриље СПЦ. Људи који ће бити спремни, не само да се одрекну Ђукановићевог наслеђа, него да кроз законска решења кривично гоне Ђукановића и све остале који су учествовали у похари државе."

Он је навео да, уколико се појаве људи који ће изгласати српски језик као службени, који ће гласати за повлачење признања 'Косова' и бити спремни да учествују у промени државних симбола како би помирили Црну Гору, ДФ ће бити спреман да сарађује са њима.

Председнички кандидат и лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић у једном од својих обраћања, такође је истакао да би као председник државе повукао признање тзв. Косова и укинуо санкције Русији.  

Слободна Црна Гора: Уклонити заставе које вређају сваког Србина

Генерални секретар партије "Слободна Црна Гора" Бобан Радевић, оштро је осудио истицање застава, јер, како наводи, овај потез вређа већински део грађана.

"Не знамо да ли је у плану нека посета из јужне српске покрајине, или је нешто друго у питању, али апелујемо на власт да под хитно уклони заставе које вређају сваког Србина у нашој земљи. Имајући у виду да су нас хапсили због црногорских тробојки за време литија, очекујемо да уклоне заставице које вређају наша осећања", истакао је Радевић.

Да ли је јасан став црногорске опозиције када је у питању Косово и Метохија разлог истицања застава тзв. Косова у главном граду Црне Горе и посете Вјосе Османи, сазнаће се након 19. марта 2023. године.  

image