Србија и Балкан

Старовић: Лопта у дворишту Приштине, ЗСО важна за реализацију права Срба на КиМ

Услови би били бољи да је Заједница српских општина већ формирана, поручио државни секретар
Старовић: Лопта у дворишту Приштине, ЗСО важна за реализацију права Срба на КиМ© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / GORAN STANKOVIĆ / nr

Упркос тешким околностима и притисцима, Србија неће признати "Косово", нити ће дати сагласност да Приштина добије столицу у Уједињеним нацијама, изјавио је државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић. 

Навео је да је геополитичка ситуација битно другачија од оне пре 10 година, као и да је по Србију додатно неповољан рат у Украјини.

"Морамо да прилагодимо наш приступ тим нимало захвалним околностима", рекао је Старовић за РТС.

Говорећи о посети изасланика Европске уније Мирослава Лајчака Приштини, Старовић је навео да треба разумети његову позицију "која подразумева ту врсту потребе да емитује службени оптимизам у функцији посла којим се бави".

"Кључног напретка није било, Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму. Говоримо о формирању ЗСО", рекао је државни секретар.

Он је додао да је ЗСО важан механизам за реализацију колективних права Срба на Косову и Метохији.

"Када говоримо о свим проблемима од поља безбедности, услови би били бољи да је ЗСО већ формирана", рекао је Старовић.

Указао је да питање Заједнице српских општина говори о томе, има ли преговарачки процес свој кредибилитет.

"Има дезинформација. Ова фаза значи да се воде разговори о плану имплементације, без утврђивања плана имплементације нема споразума. План имплементације може бити усаглашен једино ако ЗСО представља нулту тачку. То је позиција Србије", поручио је Старовић.

Према његовим речима, сада је лопта у дворишту Приштине која мора да спроведе оно што је потписала.

"Не би било добро да спровођењем погрешне тактике олакшавамо посао Куртију", рекао је Старовић.

Он је повукао да су у срцу проблема темељне вредности, дух народа, а да су на вишем нивоу интереси, очување територијалног интегритета, те да из тога произилази стратегија и онда потези.

Често се меша тактика са стратегијом, рекао је државни секретар.

Говорећи о положају Срба на КиМ, Старовић је истакао да је живот Срба тежак од 1999. године па надаље и навео да је забележен пораст насиља усмереног према Србима. 

Када је реч о рату у Украјини, Старовић је навео да Србија истрајава на курсу "vis-a-vis" рата у Украјини, а то је подршка територијалном интегритету и непристајање да се постави као страна у сукобу.

Србија представља једину европску државу која се није придружила санкцијама, имајући у виду подршку Русије, као спречавање резолуције 2015. године где бисмо били проглашени јединим геноцидним народом, подсетио је Старовић.

Када год да се рат заврши биће потребна улога Србије, да би се међународни односи вратили у нормалу, додао је Старовић.

image