Србија и Балкан

Вучић: Знам на шта сам положио заклетву, нема признања "Косова"

Важно је да се ујединимо, поручио председник Србије
Вучић: Знам на шта сам положио заклетву, нема признања "Косова"© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

У овом тренутку је најважније сачувати Косово и Метохију и мир и стабилност Србије, поручио је председник Александар Вучић током обраћања у Врању.

Он је навео да се геополитичка ситуација у свету и Европи променила драстичније и драматичније него падом Берлинског зида.

"Све се променило овим сукобом у Украјини. Само се, као и обично, неки од нас праве да не разумеју и да им није јасно, као и да не виде колико је тешка позиција Србије. Код таквих људи постоји неподношљива лакоћа неодговорности", казао је председник.

Вучић је поручио да је "наша прва обавеза да чувамо своју државу, друга да чувамо националне интересе, а испред свега да чувамо мир и стабилност".

Истакао је да никада неће бити онај који потписује независност "Косова", те да га је срамота да иде по Србији и да се било коме правда.

"Знам на шта сам положио заклетву, на Устав Србије и на Мирослављево јеванђеље", поручио је Вучић и поновио "нема предаје, нећемо признати независност Косова, ни фактичку, ни де јуре". 

Формирање ЗСО услов за разговоре

Вучић је током обиласка Власинског језера изјавио да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) услов без кога неће бити наставка преговора са Приштином.

"У свим разговорима које сам водио Заједница српских општина је услов без кога се не може. Само немојте више да нам одузимате време, ако хоћете, хоћете, ако нећете. Ја чекам Мирослава Лајчака, доћи ће у понедељак и уторак", рекао је Вучић.

Најавио је да ће отићи у Охрид 18. марта, јер, како је рекао, зашто би дозволио могућност да нас неко представља као "лудаке" и као неког ко не жели да разговара.

"Отићи ћу и рећи ћу исто што и вама. Мислите да они сада не чују и не знају шта говорим. За три минута они то имају на столу. Једнако брзо колико ме и ви чујете", напоменуо је  Вучић.

 Како је рекао, само жели да му неко објасни шта је смисао свега тога.  

"Зашто сте ме звали у сватове, а нигде ни младе ни младожење. Не разумем смисао. То је нешто што обесмишљава све ово. Мени смета и помало ме секира што сви ћуте и нико неће да реагује. Видећемо, вероватно ћемо ми Срби бити криви за нешто", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о Лајчаковим моделима за ЗСО, Вучић је рекао да не зна о каквим је моделима реч, али зна да постоје обавезе из четири документа раније потписаних у Бриселу за Заједницу српских општина.

 "Четири одлуке су до сада донете и потписане и о томе не може да се разговара јер је већ потписано. Како поново да разговарамо и поново да потписујемо. Не видим смисао", рекао је он.

Формирање ЗСО једина преузета међународна обавеза, са потписима ЕУ

Вучић изјавио је да је по питању плана за КиМ важно да се испуне сви претходни договори са потписом Европске уније и нагласио да је формирање Заједнице српских општине једина преузета међународна обавеза од пре 10 година, коју предвиђају четири документа.

Вучић је, на питање албанског новинара да изгледа да нема много помака у оквиру бриселских преговора, јер је Аљбин Курти рекао да ЗСО тешко може да се формира пошто то не дозвољава устав тзв. Косова, као и да је тешко да ће он прихватити предлог Француске и Немачке, и да ли можда види решење у размени територија или разграничењу, рекао:

"Када сам покушавао нешто да решимо, сви сте ми скакали по грбачи. Важно је да се испуне претходни договори. Питате да ли ћу ја да испуним нешто што нисам потписао, па испуњава се оно што сте потписали и оно што је преузета међународна обавеза, а једина преузета међународна обавеза од пре 10 година је ЗСО и четири документа везана за ЗСО", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да није до Куртија да ли ће он да испуњава оно што је међународна обавеза, већ да је то ствар и ЕУ и свих потписника.

"У 2015. потписао сам принципе који говоре о томе, 22. принципа сам ја потписао, а пре тога је потписивао Дачић и потписивали Тачи и Мустафа, како који, од споразума. При свему томе, увек стоји потпис ЕУ. Ваљда се то испуњава? Каже, тешко, ако је тешко - и то сам разумео", нагласио је Вучић.

Народни покрет за државу до краја маја, почетка јуна

Председник Србије најавио је да ће Народни покрет за државу бити формиран крајем маја или почетком јуна и позвао све да се прикључе.

"Ми ћемо у наредна два месеца да радимо на организационој форми заједно са многим људима, молим вас када се то формира крајем маја или почетком јуна, то је моја молба за вас да размислите о томе и да се прикључите том великом Народном покрету за државу", поручио је Вучић.

Казао је да је то покрет за "нашу једину и једину државу Србију, коју морамо да сачувамо за нашу децу и за коју морамо да будемо мудри, паметни и одговорни са политиком коју ћемо да водимо".

"Страшно је важно да се ујединимо и позовемо оне друге који до сада нису били ни у једној странци, а желе да сачувају нашу Србију", истакао је Вучић.

"Нама је потребна одговорност, озбиљна држава, потребни су нам људи који ће чврсто и тврдо да чувају наше државне и националне интересе, али и људи који ће знати како да воде мудру политику и како да сачувају Србију од немирних вода и од брутално снажних ветрова. Не они који мисле да неозбиљношћу, неодговорношћу и авантуризмом Србију могу да сачувају. Не бисте веровали, за три дана би је уништили", поручио је Вучић.

Албанци бојкотовали шефа државе, ни председник општине Нагип Арифи није дошао

Председник Србије изјавио је да данас у Бујановцу ће Србија увек бити спремна да уложи у албанске средине и да људи морају да схвате да је време мржње одавно прошло и да сви морамо да радимо и сарађујемо.

Током посете ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу, на питање новинара албанске националности зашто нико од представника локалне власти, коју већином чине Албанци, није присутан, Вучић је одговорио да су сви позвани, али да вероватно нису дошли јер то не би било популарно у Приштини.

"Сигуран сам да ћемо довести инвеститоре у Бујановац и у тим фабрикама радиће и Срби и Албанци и Роми који ту живе. Разговарамо о животиним проблемима људи, мешовито је становништво, градимо путеве за све", истакао је Вучић.

Он је додао да има проблем са тим што је у тој општини увек однос становништва био 60-40, а када треба да се деле средства онда је однос 85-15 за Албанце.

"Србија ће увек бити спремна да уложи у албанске средине, али та врста несразмере треба да се промени. Људи морају да схвате да је време мржње одавно прошло и да сви морамо да радимо и сарађујемо", истакао је Вучић.

На питање истог новинара шта је било са Планом од седам тачака које су Албанци представили за њихово укључење у државне институције, Вучић је одговорио да су неке ствари из тог плана у већ урађене.

"Пре свега, то се види у присуству већег броја албанских лекара и нешто већег присуства Албанаца у полицији. Мислим да свакако није само држава крива за то. Неки људи разумеју да то није политика, већ питање живота обичних Албанаца и онда су им моја врата увек отворена", поручио је Вучић.

Додао је да мора да се реши како Албанци више да се питају и шта је то што више можемо да урадимо за њих.

Говорио је и о неправедним мерама које су албанске власти предузеле у тој општини, истичући да је Заједница албанских општина бесмислица, а не реципротитет, али ће, како је додао, држава Србија помоћи свим грађанима.

"То су такве бесмислице да немам речи, и то кажем овде, пред Албанцима", казао је Вучић.

image
VV inauguration
banner