Србија и Балкан

Српска листа са Лајчаком: Формирање ЗСО и заштита српског народа предуслови за даље преговоре

Састанком са представницима Српске листе и опозиционим странкама специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак завршио је посету Приштини
Српска листа са Лајчаком: Формирање ЗСО и заштита српског народа предуслови за даље преговоре© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак састанком са представницима Српске листе и опозиционим странкама завршио је посету Приштини. Он ће у понедељак доћи у Београд где ће боравити у дводневној посети.

На данашњем састанку са специјалним изаслаником представници Српске листе разговарали су о формирању ЗСО и заштити права српског народа као предусловима за даљу нормализацију односа, саопштено је из Српске листе.

Они су добили уверавања да сви претходно постигнути споразуми морају да се поштују и да ЕУ остаје посвећена том питању, а да све остале интерпретације које су се појавиле у јавности нису утемељене.

Током разговора, председник и потпредседници Српске листе су пренели забринутост српског народа због противправних хапшења и процесуирања Срба којима се без доказа и суђења пресуђује у јавности.

Они су посебно скренули пажњу на учестале нападе на Србе, отимање српске земље како би Приштина на њој градила нелегалне базе на северу Косова, као и противправно присуство специјалних јединица из Приштине на северу покрајине који ту немају шта да траже ни по једној тачки споразума, истиче се у саопштењу Српске листе.

Мирослав Лајчак се претходно састао и са представницима опозиције у Приштини и изјавио да их је директно информисао о припремама пред састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија 18. марта у Охриду.

Лајчак се синоћ у Приштини састао са косовским премијером Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, рекавши потом да је сврха његове посете да прикупи информације како у Приштини виде процес имплементације новог споразума, и најавио да ће Београд посетити у понедељак и уторак са истом намером, да би сазнао како Београд види имплементацију.

Лајачк је по завршетку свих састанака у Приштини истакао да је посета испунила своју сврху.

И опозиција у Приштини критикује европски план

Представници опозиције изнели су различите ставове и низ примедби на европски план.

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи тврди да је Курти уместо међусобног признања, добио споразум у чијем је центру Заједница српских општина.

"Демократска странка не прихвата европски план јер споразум са Србијом без међусобног признавања не окончава замрзнути конфликт. Уместо споразума о међусобном признању у центру, добили смо споразум са Заједницом у његовом центру", рекао је Краснићи.

Љумир Абдиџику из Демократског савеза Косова истакао је да његова партија подржава процес дијалога, али да је "Косову" потребан споразум усмерен једино на међусобно признање.

"ДСК понавља да је Косову потребан споразум усмерен на међусобно признање и ниједан други споразум не гарантује нормализацију. Одрицање од признања је директна одговорност премијера Куртија и других уставних институција Косова", навео је Абдиџику у објави на Фејсбуку.

Са друге стране, подршку Куртију, када је у питању Европски план пружила је једино Алијанса за будућност Косова, партија бившег приштинског премијера Рамуша Харадинаја.

"Још једном понављамо да нема промене става код Алијансе. Ако такав договор долази на основу Устава, прихватићемо га и у Скупштини. Немамо великих дилема, али увек нам треба мало појашњења", рекао потпредседник Алијансе Ардиан Ђини.

image
VV inauguration
banner