Србија и Балкан

"Србе на врбе" поново у Хрватској, оскрнављен заветни крст у Винковцима

Српски заветни крст у Винковцима који је оскрнављен, срушен је и током рата 1991. године, а обновљен је и освештан у новембру 2016. године
"Србе на врбе" поново у Хрватској, оскрнављен заветни крст у ВинковцимаGetty © Stuart Franklin

Непознати починиоци оскрнавили су српски крст у центру Винковаца у Вуковарско-сремској жупанији у Хрватској, јављају медији.

На крст су поставили скандалозну налепницу са илустрацијом обешених људи на дрвету и натписом "Српско породично стабло" на енглеском језику (Serbian family tree), саопштено је на сајту Српске православне цркве.

Ова налепница има јасну алузију на србомрзачку поруку "Србе на врбе", којa се неретко појављујe у региону, а нарочито у Хрватској.

Налепница са језивом поруком залепљена је у ноћи између уторка и среде, 14. и 15. марта, саопштила је Епархија осечкопољска и СПЦ барањска.

Из Епархије указују да налепница непримереног садржаја представља кривично дело и јавно изазивање насиља и мржње према Србима и српској заједници.

Полиција је извршила увиђај и наложила потрагу за починиоцима.

Српски заветни крст у Винковцима, који је срушен током рата 1991. године, обновљен је и освештан у новембру 2016. године.

image