Србија и Балкан

Продајом отетог српског земљишта Хрватска наставља етничко чишћење српског народа

Председник савеза Срба из региона је позвао Министарство спољних послова Србије да упути писмо званичном Загребу и да тражи да се заустави продаја неправедно отете земље прогнаним Србима
Продајом отетог српског земљишта Хрватска наставља етничко чишћење српског народа© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да под лицемерном паролом "сређивања земљишних књига" у Хрватској више од 25 година траје процес отимања српског земљишта и указао да град Бенковац намерава да прода "отету српску земљу".

Линта је позвао Министарство спољних послова Србије да упути писмо званичном Загребу и да тражи да се заустави продаја неправедно отете земље прогнаним Србима са подручја града Бенковаца и другим грађанима које су родом и пореклом из тог краја.

"Република Хрватска се од 1997. године, након доношења антисрпског Закона о власништву, укњижила као власник на преко 800.000 катастарских честица чији су поседници тј. катастарски власници до 1995. године били прогнани Срби и намерава да се укњижи и на преосталих 700.000 катастарских честица чији су поседници тј. катастарски власници такође прогнани Срби. Након што се држава Хрватска укњижила као власник отете српске земље општинске и градске власти су добиле налог да је продају другим лицима", рекао је он.

Линта истиче да је Град Бенковац јавно објавио предлог Програма располагања пољопривредним земљиштем у власништву Хрватске за подручје тог града који су Срби уживали и користили дуги низ година пре рата.

Каже да је потпуно јасно да град Бенковац на овај начин отето пољопривредно земљиште Србима намерава да прода другим лицима и на тај начин "цементира етничко чишћење српског народа".

Наведено пољопривредно земљиште се, појашњава он, у земљишним књигама водило као општенародна имовина али су катастарски власници били Срби.

Линта наводи да се Срби лажно оптужују да су криви за своје садашње стање јер нису средили власничке папире, међутим, како каже, ни у самом Загребу у протеклих више деценија није спроведено укњижење власништва.

"Постоје многи случајеви да су физичка лица откупила станове у Загребу, а поседују само купопродајне уговоре јер је у земљишним књигама на месту њихове зграде уцртана ливада. Какве би реакције биле када би се на станове тих људи укњижила држава као власник? Апсолутно је јасно да би избио јавни скандал", рекао је он.

image