Србија и Балкан

РТ Балкан у Подгорици уочи председничких избора: ТВ дуел без пријатељске атмосфере, ко је победио?

Мислим да је општи утисак да се Ђукановић све време бранио, да је био у дефанзивној позицији, и да су биле честе ситуације када није успевао да одбрани своју позицију, каже политиколог Владимир Павићевић
РТ Балкан у Подгорици уочи председничких избора: ТВ дуел без пријатељске атмосфере, ко је победио?© Зоран Шапоњић

"Мило! Него ко?"

Магистралом кроз Црну Гору, од Бијелог Поља преко Мојковца и Колашина ка Подгорици доминирају већ данима билборди са Миловом сликом и кратким, али, убитачним питањем – "Него ко?" И кратком поруком – "европски државник, наш предсједник".

Појаве се ту и тамо, поред пута, на билбордима и Андрија Мандић, Бечић или Милатовић, али, Ђукановићевих слика је, чини се,  највише. Или су постављене на најбољим местима.

У центру Подгорице, на Тргу независности, данас пре подне, мајстори су монтирали велику бину са које ће се Подгоричанима вечерас у 19 сати обратити Андрија Мандић, кандидат ДФ-а за председника Црне Горе. Одмах иза бине опет су Милове слике и поруке – "Него ко?", мало даље су и Бечићеви постери, и његова предизборна порука – "Части ми!", а има и предизборних плаката Јакова Милатовића и његовим слоганом – "Успјећемо".

Такође у 19 сати вечерас, само у "Бемаксовој" дворани у Подгорици, завршну конвенцију имаће Мило Ђукановић и његов ДПС.

Непун дан после предизборног ТВ дуела Ђукановића и Мандића, на улицама Подгорице препричава се ко је шта рекао, ко је кога победио, прегазио, и ко је био паметнији, елоквентнији...

Србин од главе до пете

"Опасан је Мило, 30 година је он у политици, препреден као лисица, али ни овај наш се није дао", каже ми данас на Тргу независности Подгоричанин који се већ у следећој реченици декларисао и национално као – Србин од главе до пете.

Каже, дуел је одгледао од првог до последњег секунда, навијао, стрепео, на крају, вели, и није лоше испало.

"Види се да је овај наш поштен чоек", каже.

Други Подгоричанин није погледао ни секунд дуела, гневно вели, и то – због револта!

"Према коме?"

"Из револта према Мандићу! Тридесет година сам ја као Србин из Црне Горе за Мандића, гутао сузавац, ћерали су нас овудије, газили, тукли, породица трпјела, ни једно од ђеце нисам могао запослити, све то идући за Мандићем, а он се сад извињава Ђукановићу! Што побогу?", пита ме саговорник.

"Нисам чуо, кад се Мандић извињавао Ђукановићу?", велим му.

"Па, довољно је било оно што је река да је било тешких ријечи, да су пале тешке ријечи, да је било овако, онако, а шта је то него извињење Ђукановићу? Што да му се извињава после свега што смо у ово 30 година прошли? Не треба то тако него другачије", објашњава ми.

Највише га је, наставља причу, погодило оно што се дешавало после 30. августа 2020. године.

"Ми гласали, увече веле побиједили наши, надали се променама, кад оно све супротно. Тотално су нас изневерили. Не могу да саставе владу, Дритан са три посланика узрупирао све живо... Нас је овде мало, ми знамо све", вели ми.

Владимир Павићевић, политиколог из Подгорице за РТ Балкан потврђује да је "сва Црна Гора у четвртак увече гледала ТВ дуел Ђукановића и Мандића".

"Мислим да је општи утисак да се Ђукановић све време бранио, да је био у дефанзивној позицији, и да су биле честе ситуације када није успевао да одбрани своју позицију", каже Павићевић.

По њему, Мандић је у ТВ дебати био убедљив, "инсистирао је и на идеји помирења, али и на томе да неки рачуни треба да дођу на наплату".

"Мандић је инсистирао да је владавина права врхунско начело које ће у случају да он буде изабран за председника бити оснажено и стриктно поштовано", каже Павићевић.

Наш саговорник мисли да је после овог ТВ дуела јасно да Мандић и Ђукановић иду у други круг избора и да Андрија Мандић има велике шансе да буде изабран за новог председника Црне Горе.

На улицама Подгорице утисци су дана, разумљиво, различити.

"Јеси ли видио како му је Мандић скреса право у брк да и Мило, и његов брат и сестра,  важе за породицу која је склона корупцији, да имају милионе евра", каже ми данас Подгоричанин кога сам затекао на клупи, на Тргу независности, очигледно задовољан оним што је у ТВ дебати чуо од Мандића.

"Мило је доктор политичких наука, све ће их поново жедне преко воде, ја ти јемац", каже ми други саговорник.

"Ђукановића је одавно требало поставити за доживотног председника, и онако ће наставити да влада. Овако само губимо време, живце и паре на организовању избора, боље је те паре дати сиротињи", саркастичан је трећи.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић примећује за РТ Балкан да је у ТВ дуелу "Мило Ђукановић био уобичајено елоквентан, што је једна од ретких позитивних карактеристика његовог политичког деловања, коју је стекао искуством".

"Међутим, та елоквенција му током дуела није помогла да буде током читавог тока емисије, што би се рекло, "у дефанзиви" наспрам његовог саговорника. Томе је сигурно допринела чињеница да није могао пронаћи довољан број аргумената за одбрану својих ставова, имајући у виду углавном негативне резултате за друштво које је током тридесетогодишње аутократије направио", каже Вукићевић.

С друге стране, рекао бих да је Мандић, наставља Вукићевић, осим што је "такође био елоквентан, демонстрирао убедљивост и аналитичност у својој аргументацији током ТВ дуела".

"Он је, таксативно, навео готово све лоше и криминалне ствари које је Ђукановић током своје страховладе нанео црногорском друштву, помињао корупционашке афере везане за њега и његову породицу и сва остала диктаторска непочинства. Са свим тим стварима црногорска јавност је највећим делом и до сада била упозната, али је ово била јединствена прилика да неко, пред телевизијским камерама, све то одлазећем диктатору "саспе у лице". Својим наступом Мандић је, на неки начин, и ућуткао све оне критичаре ТВ дуела који су изражавали сумње да ће он бити "намештен" и да ће одражавати "пријатељску атмосферу" у освит неког будућег, наводног "савезништва ДПС -а са ДФ -ом". Мишљења сам да су све те приче након емисије "пале у воду", макар у очима независних посматрача", каже Вукићевић.

Наш саговорник мисли да сам ТВ дуел "може у извесној мери да утиче на орјентацију бирача пре недељних избора, имајући у виду да је Мандић у емисији убедљиво надмашио супарника".

"Међутим, треба свакако сачекати резултате избора у првом кругу, како би се направиле одговарајуће процене што се тиче другог. По мом мишљењу, Ђукановић ће на крају изгубити", уверен је Вукићевић.

Рат на мрежама

Већ данима, а посебно од синоћ и на друштвеним мрежама у Црној Гори траје прави мали рат око тога ко је кога победио у ТВ дуелу, ко је потучен до ногу, а ко ће сигурно у други круг. Износе се различите теорије, предњаче оне ко ће за кога гласати, ко коме позајмити гласове, ко у другом кругу има, а ко нема никакве шансе против Мила.

У трци за председника Црне Горе на овим изборима је седам кандидата. Уз актуелног председника Мила Ђукановића кандидати су и Андрија Мандић кога је предложио ДФ, Алекса Бечић је кандидат Демократа, Јаков Милатовић покрета "Европа сад", Горан Даниловић "Уједињене Црне Горе", Драгиња Вуксановић Станковић СДП-а, а на листи је и инфлуенсер Јован Радуловић.

 На бирачком списку су 542.154 бирача, за око 2.000 више него на парламентарним изборима 2020. Највише бирача је у Подгорици, 143.608, у Бару – 39.869, у Беранама – 23.409, на Цетињу – 13.372, у Херцег Новом – 25.462, у Никшићу – 57.326, Пљевљима 24.542.

 

image