Србија и Балкан

Мило Ђукановић распустио Скупштину Црне Горе

Указ ће бити објављен у службеном листу Црне Горе
Мило Ђукановић распустио Скупштину Црне Горе

Председник Црне Горе Мило Ђукановић распустио је данас Скупштину Црне Горе.

Како се наглашава, Указ о распуштању 27. сазива Скупштине ступа на снагу даном доношења, преноси РТЦГ.

Указ ће бити објављен у службеном листу Црне Горе.

Иначе, ноћас је према измењеном Закону о председнику истекао рок за састав нове Владе па је део Ђукановићевог правног тима предложио да се распусти парламент и распишу државни избори.

Мандатар Миодраг Лекић више пута позивао је странке на договор.

Преговори о новој влади пропали су два пута, најпре је изостала подршка представника ГП УРА, а потом посланика Уједињене Црне Горе.

Превремени парламентарни избори могли би да се одрже крајем маја или почетком јуна, сазнају незванично "Вијести".

Реакције на Милову одлуку

Дамир Шеховић, председник Социјалдемократа (СД) рекао је да је било доста гажења државе и њених грађанских, секуларних и европских вредности.

"Доста је било гажења државе и њених грађанских, секуларних и европских вредности", написао је он на Твитеру и додао да ће "Црна Гора поново бити еманциповано друштво политичке, националне и верске толеранције, које је кадро да одбрани достојанство наше заједничке мултиетничке државне куће".

Шеф посланичког клуба Славен Радуновић рекао је да је било очекивано да председник државе Мило Ђукановић распусти Скупштину, наводећи да је тиме искористио шансу коју су му дали делови парламентарне већине, који нису дозволили да се у последњем моменту формира 44. влада.

"ДФ је покушао све не би ли се формирала Влада и били смо спремни да се то деси и без једног нашег министра. Али очито нису сви били на висини задатка као ДФ, којем је крајњи циљ потпуна победа над ДПС-ом испред партијског интереса", рекао је он за "Вијести".

Демократски фронт је, како је рекао, спреман за изборе.

"Уверавамо све заинтересоване у Црној Гори да смо више него спремни и да очекујемо одличан изборни резултат. Зашто смо сви заједно генерално дошли у ови ситуацију, треба питати ГП УРА и `Уједињену Црну Гору` који су зауставили формирање владе", рекао је Радуновић.

Филип Аџић, министар унутрашњих послова и потпредседник Грађанског покрета УРА, рекао је да у случају да Уставни суд донесе одлуку да су измене Закона о председнику неуставне, стичу се услови да и он буде разрешен с функције.

"Верујем да ће много пре вољом грађана бити смењен него одлуком Уставног суда. Одлуку, Указ Ђукановића (о распуштању Скупштине) не треба објављивати у Службеном листу до мишљења Уставног суда", казао је Аџић.

На то што Ђукановић у Указу не наводи правни основ за распуштање Скупштине, Аџић каже да Мило кршећи Устав није предложио мандатара и да је мандатара предложила Скупштина.

"Он покушава да споји неспојиво и позива се на став 3 који представља завршни акт процедуре а не основ за распуштање парламента. Ово представља правни маневар који ће иоле озбиљан правник оспорити. Ово је очајнички покушај губитника који је свесан да не постоји ни трачак наде да може победити на председничким изборима", рекао је Аџић.

Драган Краповић из "Демократа" рекао је да Ђукановић за овај потез нема упориште ни легитимитет.

"С уставно-правног аспекта Ђукановић није имао право на овај потез", рекао је Краповић.

Миодраг Лекић из ДЕМОС рекао је да вечерас до 12 сати може да се састави влада, али да неће бити састављена.

"Ђукановић све време води политику што горе то боље. Што већа производња хаоса, то је нама боље. Понаша се као парцијални, партијски председник, на примеру амбасадора је то показао", рекао је Лекић.

image