Председнички избори у Црној Гори: Коначна одлука 2. априла, у другом кругу Милатовић и Ђукановић

Грађани Црне Горе бирали су председника државе између седам кандидата, а о томе ко ће освојити мандат биће одлучено 2. априла у другом кругу гласања

У Црној Гори одржан је први круг гласања за председника државе, али нико од седам кандидата није освојио апсолутну већину гласова. Зато ће се о председнику Црне Горе одлучивати на гласању за две недеље, 2. априла. 

У други круг гласања ушли су лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић који ће се борити за трећи мандат на челу државе и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић.

На трећем месту је кандидат Демократског фронта Андрија Мандић, који је већ вечерас послао поруку подршке Милатовићу у другом кругу гласања. 

Председник Црне Горе бира се на мандат од пет година, а на претходним изборима 2018. године већ у рпвом кругу победио је Ђукановић. 

Победник председничких избора у Црној Гори само је једном одлучен у другом кругу гласања и то 1997. године, када је Ђукановић победио Момира Булатовића. Остали председници бирани су у првом кругу.

О томе како је текло гласање у Црној Гори из минута у минут могли сте да пратите у уживо блогу РТ Балкан.

19. мар 2023 • 22:44

Милатовић: Ово је победа свих који су носили бакљу слободе у претходних 30 година у Црној Гори

Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић казао је да је обећао да ће успети, те да је успео, што је био и његов предизборни слоган.

"Ово је победа свих оних који су бакљу слободе у претходних 30 година носили у Црној Гори и хвала им на томе. Ово је заједничка победа оних који су у претходних 30 година били дискриминисани", рекао је Милатовић.

Он је казао да је направљен пресудни корак ка 2. априлу када ће победу свих људи у Покрету Европа сад запечатити и поручио да је ово победа коју су генерације људи у Црној Гори чекали, јер је она победа лепше, богатије и праведније Црне Горе.

Милатовић је поручио да ће Ђукановића послати у политичку пензију 2. априла у другом кругу гласања.

Ђукановић: Мој изборни резултат веома вредан, потпуно ме испуњава задовољством

Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић казао је да је задовољан што је Црна Гора потврдила свој демократски капацитет, те да су избори протекли у апсолутно мирној атмосфери.

"Ми смо у првом кругу остварили оно што смо желели, о томе смо јавно говорили. Остварио сам 36 одсто гласова, то је у апсолутним бројевима изнад 120.000 гласова, што сматрам веома вредним резултатом који ме потпуно испуњава задовољством", рекао је Ђукановић.

Он је рекао да има велику предност над својим изборним супарником Јаковом Милатовићем, и поручио да нису сви изборни капацитети искоришћени у првом кругу.

Подсетимо, Ђукановић је на претходним председничким изборима 2018. године победио већ у првом кругу гласања, те ови резултати показују велики пад у подршци међу бирачима од чак 20 одсто.

У другом кругу дефинитивно Ђукановић и Милатовић

На основу 100 одсто обрађених гласова, у други круг гласања иду лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић, објавио је Центар за демократску транзицију.

Према подацима ЦДТ-а, на трећем месту је кандидат ДФ-а Андрија Мандић, а следи лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

Драгиња Вуксановић Станковић поднела оставку на све функције

Посланица Социјалдемократске партије (СДП) и кандидаткиња за председницу Црне Горе Драгиња Вуксановић Станковић изјавила је, обраћајући се новинарима, да није задовољна резултатом на гласању.

"Због тога подносим оставку на све партијске функције", поручила је Вуксановић Станковић и додала да ће се посветити својим обавезама које има као професорка на Правном факултету у Подгорици.

На питање новинара кога ће подржати у другом кругу гласања, лидер те странке Рашко Коњевић казао је да је гласање за СДП готово.

"Даље гласање и изборну трку остављамо Ђукановићу и Миалтовићу", поручио је Коњевић.

Дачић: Срби ће одлучити о председнику Црне Горе у другом кругу гласања

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће Срби представљати одлучујући фактор од којег ће зависити резултати у другом кругу председничких избора у Црној Гори.

Дачић је на ТВ Пинк коментарисао тренутни пресек резултата председничких избора у Црној Гори и додао да је о томе разговарао и са председником Србије Александром Вучићем, те да су заједно оценили као значајно што су кандидати који окупљају српске гласове постигли добар резултат.

"Сигурно је да ће Срби практично одлучивати у другом кругу ко ће бити нови председник Црне Горе. Желим да већ сада у име Републике Србије честитам Андрији Мандићу на овом резултату који је остварен у веома специфичним условима...ово је веома значајно јер се тиме показала снага тих организација за које се може рећи да заступају права и интересе српског народа", рекао је Дачић.

Додао је да Вучић једва чека избор новог председника како би Србија и Црна Гора могле да граде братске и пријатељске односе, као две земље које никада нису ратовале и које треба да траже заједничке интересе.

Мандић позвао грађане да гласају за Милатовића у другом кругу

Из изборног штаба Демократског фронта обратио се Андрија Мандић који је захвалио свим гласачима који су њему дали глас.

"У овом тренутку могу да кажем да победе нашег колеге Милатовића у другом кругу нема без Демократског фронта. Колико год да је добар резултат који је остварио, без ДФ-а нема победе над Ђукановићем", поручио је Мандић.

Он је пружио пуну подршку Милатовићу у другом кругу и позвао грађане да гласају за њега. Поручио је да Црна Гора мора да крене новим путем, а да политика помирења може да буде на корист сваког грађанина.

"Желим да се захвалим мом српском народу у Црној Гори и свима народима који су прихватили политику помирења. Пред нама су парламентарни избори. ДФ и коалиција око њега наступиће на њима. После ових резултата, завршено је време бруталне и одвратне кампање против мене и ДФ-а. Измишљали су разне лажи, и у овој кампањи. Тврдили смо да смо ми и ДПС две стране исте медаље, амбасаде су радиле против нас, водећи медији. Пред нама су парламентарни избори", рекао је Мандић.

Лидер ДФ-а је поручио да се нада да ће грађани вредновати то што ће "ДФ Милатовићу омогућити да буде председник Црне Горе".

Новинари очекују обраћање Јакова Милатовића

У изборном штабу Покрета Европе сад десетине новинарских екипа очекује обраћање њиховог кандидата Јакова Милатовића који је по свим резултатима ушао у други круг гласања у којем ће се одлучивати између њега и лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

Како јавља репортер РТ Балкан са лица места, испред штаба се налази више присталица тог покрета и већ је почело славље. Према најавама, Милатовић ће се обратити око 23 сата.

Бечић: Јасно је да је каријера Ђукановића одсвирала крај

Кандидат и лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић изјавио је да су странке које су победиле на парламентарним изборима 2020. године освојиле укупно око 60 одсто.

Он је обраћајући се из изборног штаба поручио да је на основу резултата гласња јасно шта је јасна жеља и воља грађана Црне Горе, те да је Ђукановић на овим председничким изборима освојио 20 одсто мање гласова него пре пет година.

"Јасно је да је та политичка каријера одсвирала крај и да грађани Црне Горе више не желе да живе време те политике", казао је Бечић.

Радуновић: Главни циљ је да Ђукановић изгуби 2. априла

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић казао је да је за тај политички савез главни циљ да председнички кандидат Демократске партије социјалиста "Мило Ђукановић буде губитник избора".

"И да 2. април буде дан када ће да се опрости од њега. Волели бисмо да му задамо финални ударац", рекао је Радуновић за телевизију Вијести.

ЦЕМИ на основу 90 одсто обрађених гласова - у други круг иду Ђукановић и Милатовић

Према проценама ЦеМИ-ја на основу обрађеног узорка од 90 одсто обрађених гласова, Мило Ђукановић је освојио 35,40 одсто гласова, ПЕС Јаков Милатовић 29,20 одсто, а Андрија Мандић (ДФ) 19,10 одсто гласова.

Алекса Бечић (Демократе), 11,00 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) 3,20 одсто, Горан Даниловић 1,30 одсто, а Јован Радуловић 0,80 одсто гласова.

У други изборни круг иду, према овим резултатима, кандидат ДПС Мило Ђукановић, који је кандидат опозиционе странке и кандидат ПЕС, која је непарламентарна странка, Јаков Милатовић.

Иначе, Ђукановић бележи значајан пад броја гласова с обзиром на то да је на изборима 2018. добио више од 53 одсто гласова у првом изборном кругу.

Даниловић: Честитам Милатовићу, жао ми је ако су људи гласали из страха

Лидер Уједињене Црне и један од кандидата за председника Горе Горан Даниловић рекао је да тој странци пребачена одговорност да су утицали на то да се не формира нова влада, чији мандатар је требало да буде Миодраг Лекић.

"Људи су хтели да буду сигурни да ће Ђукановић бити побеђен у другом кругу. Честитам господину Милатовићу", рекао је Даниловић и додао да су људи вероватно из страха гласали за Милатовића, како се не би расули гласови.

Поручио је да ће будуће одлуке донети на страначким органима.

"Ако смо кажњени из страха, радујем се јер ће Ђукановић изгубити у другом кругу. Овде снаге од августа 2020. имају преко 60 одсто", истакао је лидер Уједињене.

Навео је и да је због резултата забринут као лидер странке, те да ће учинити све да странка "порасте". Захвалио је гласачима који су га подржали.

ЦЕМИ: У други круг, на основу 83 одсто обрађених гласова, улазе Ђукановић и Милатовић

Центар за мониторинг и истраживање објавио је нову пројекцију резултата на основу обрађених 83 одсто гласова. Према тим пројекцијама у други круг гласања улазе Ђукановић и Милатовић.

Мило Ђукановић 35,4%

Јаков Милатовић 29,2%

Андрија Мандић 19,1%

Алекса Бечић 11%

Драгиња Вуксановић Станковић 3,2%

Горан Даниловић 1,3%

Јован Радуловић 0,8%

Из ЦЕМИ-ја су навели да се ради о стабилном узорку који се неће значајније мењати

Европа сад: У други круг сигурно улази Јаков Милатовић

Из изборног штаба Покрета Европа сад објавили су да у други круг, према њиховим резултатима, улази њихов кандидат Јаков Милатовић.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић изјавио је вечерас да тај савез остаје при ставу да ће подржати кандидата Покрета Европа сад Јакова Милатовића ако уђе у други изборни круг за председника Црне Горе.

ДИК: Излазност 64,06 одсто

Према подацима Државне изборне комисије, излазност на председничким изборима у Црној Гори је 64,06 одсто саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша. Како је казао, нису прикупљени подаци са свих бирачких места у Подгорици.

"ДИК ће резултате објавити до 12 сати од затварања бирачких места", казао је Мугоша.

Изборни дан протекао је релативно мирно и у демократској атмосфери, казао је Мугоша.

Резултати гласања се мењају из минута у минут

Центар за демократију и истраживање из минута у минут ажурира резултате гласања на основу прегледаних узорака. Напомињемо да ово нису званични резултати, већ пројекције.

ДПС: Ђукановић убедљивим резултатима гласања иде у други круг

Према подацима Демократске партије социјалиста, њихов кандидат Мило Ђукановић има више од 44 одсто гласова и сигурно иде у други круг гласања, док је на другом месту кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић са 22,8 одсто гласова.

Милатовић води у односу на Мандића, Ђукановић сигурно иде у други круг

На узорку од 61 одсто обрађених гласова према подацима Центра за мониторинг и истраживање, кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић увећао је предност у односу на кандидата ДФ-а Андрију Мандића.

ЦЕМИ: Увећала се разлика између Милатовића и Мандића

Према новој пројекцији Центра за мониторинг и истраживање на основу 4,7 одсто обрађеног узорка, увећала се разлика између Милатовића и Мандића.

Први резултати гласања

Према првим резултатима ЦЕМИ-ја, кандидат Мило Ђукановић има 36 одсто гласова, други је Јаков Миалтовић са 23,9 одсто, а следи Андрија Мандић са 23,4 одсто гласова.

У питању су тек први резултати гласања, на основу 33 одсто прегледаних гласова.

Мандић ће се из штаба ДФ-а обратити око 21 сат

У изборном штабу кандидата Демократског фронта Андрије Мандића такође је велики број новинара, а његово обраћање се очекује око 21 сат. Изборни штаб Мандића је у Српској кући у Подгорици, где је такође присутан велики број медија. Мандић је у својој данашњој изјави након гласања поновио да ће водити политику помирења и борба против организованог криминала.

Ђукановић ће се обратити јавности око 22 сата

У изборном штабу ДПС је велики број новинара из региона, а обраћање актуелног председника и кандидата за још један мандат Мила Ђукановића очекује се око 22 сата. То је саопштио портпарол ДПС Милош Николић.

Он је рекао да ће се присталице и симпатизери ДПС-а у штабу у старој згради владе окупити око 21 сат.
Ђукановић је након гласања на бирачком месту новинарима рекао да је уверен у своју победу.

Државна изборна комисија: Нису пријављене неправилности

Државној изборној комисији (ДИК) нису пријављене неправилности током изборног дана, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша на конференцији за новинаре сат времена пре затварања бирачких места.

Мугоша је рекао да ће потенцијално понаваљање гласања на појединим изборним местима зависити од пријава неправилности Општинским изборним комисијама и ДИК-у, о чему ће се изјаснити на седници након избора.

ЦДТ: Излазност 63,6 одсто

Према подацима Центра за демократску транзицију, до 20 часова гласало је 63,6 одсто бирача.

Кривична пријава против члана бирачког одбора у Шавнику

Службеници Станице полиције Шавник су данас државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Пљевљима поднели кривичну пријаву против Љ.Ћ. због сумње да је извршио кривично дело повреда права гласања и кривично дело спречавање одржавања гласања, саопштила је управа полиције.

Љ.Ћ. је данас, како се сумња, као члан бирачког одбора на бирачком месту број 6 у месту Дубровско, онемогућио једном грађанину да оствари свој бирачко право, објавио је РТЦГ.

У Шавнику је данас на једном бирачком месту прекинуто гласање јер члан бирачког одбора није дозволио једном бирачу да гласа.

Затворена биралишта

Биралишта у Црној Гори затворена су у 20 часова. Гласање је почело јутрос у седам сати.

Представници британске Амбасаде пратили гласање

Представници британске Амбасаде у Подгорици обилазили су данас Црну Гору да би пратили процедуру спровођења председничких избора, саопштила је амбасадорка Велике Британије Карен Медокс.

ЦДТ: До 19 часова излазнсот већа од 60 одсто

Центар за друштвену транзицију објавио је да је излазност до 19 часова 60,6 одсто, што је око 328 800 бирача.

По регијама гласало је: на северу - 58.9%, у централном делу Црне Горе - 66 и на југу 51,2 одсто бирача.

И подаци Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) објавио је да је излазност до 19 часова 60,5 одсто.

ДИК: До 18 часова 55,64 одсто грађана гласало

Државна изборна комисија саопштила је да је до 18 часова гласало 55,64 одсто бирача. Како је рекао председник ДИК-а Никола Мугоша, у Беранама је гласало 55,26 одсто бирача.

Мугоша је додао да је у Бијелом Пољу 53 до подне гласало одсто бирача, Будви 56,13 одсто.

"На Цетињу 53, 22 одсто, Гусињу 27,39 одсто", казао је председник ДИК-а.

Додао је да је у Колашину до 15 сати гласало 65,96 одсто бирача.

"Мојковац 66 одсто, Никшић 63,80 одсто, Петњица одсто бирача, Плав одсто, Пљевља 66,26 одсто. Плужине 69 процената", казао је Мугоша.

ДПС прекршиo изборну тишину

Упркос изборној тишини због председничких избора у Црној Гори, Демократска партија социјалиста (ДПС) је на свом интернет порталу објавила аудио-видео изјаву коју је након данашњег гласања новинарима дао кандидат ове странке и актуелни шеф државе Мило Ђукановић.

Изјава Ђукановћа је осим у аудио-видео формату дата и текстуално.

ЦДТ: До 18 часова гласало 56,6 одсто бирача

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) објавио је да је до 18 часова гласало 56,6 одсто бирача. Та излазност је мања од 2020. када је гласало 70,5 одсто, док је на претходним председничким изборима излазност била 54,6 одсто.

РТ Балкан на изборима у необичном селу код Подгорице: У Српској гласање под оком владике Данила

У селу Српска које се налази на десној страни пута од Подгорице према Голубовцима, односно према Бару, дечица су данас поподне безбрижно играла фудбал у дворишту ОШ "Владика Данило", тик испред бирачког места.

До раних поподневних сати у селу је већина мештана обавила грађанску дужност, од 128 уписаних у бирачки списак до 15 и 30 гласало је 68, или скоро 53 одсто, а и остали су, они који су решили да гласају, полако пристизали током поподнева. Цео текст прочитајте овде.

ДФ: До 17 часова гласало 53,72 одсто бирача

Према подацима Демократског фронта, излазност до 17 часова је 53,72 одсто.

До 17 часова гласало 52,4 одсто бирача

Цеми је саопштио да је до 17 сати гласало 52,4 одсто уписаних бирача. 

Прекинуто гласање на једном бирачком месту у Шавнику

Председник Општинске изборне комисије Шавник Душан Радановић казао је за РТЦГ да је у селу Дубровско прекинуто гласање, јер једном бирачу није дозвољено да гласа.

У Дубровском је уписано 45 бирача. Подсетимо, Шавник је мало место у Црној Гори који је пажњу јавности привукло на октобарским локалним изборима, јер је гласање у тој општини одржано девет пута.

Даниловић гласао у Подгорици

Лидер Уједињене Црне Горе и кандидат за председника Горан Даниловић гласао је у Подгорици. Он је новинарима након гласања рекао да очекује да буде одржан други круг, али није хтео да каже ког кандидата би подржао.

Излазност до 15 сати по општинама

Из ДИК-а су саопштили и излазност по општинама до 15 сати. Тако је, према њиховим подацима, у Андријевици до 15 сати изашло је 51,20 одсто, у Бару 37,43 одсто, у Беранама 44,20 одсто бирача. У Бијелом Пољу гласало је 42,53 одсто бирача, Будви 44,88 одсто. На Цетињу је до 15 часова гласало 41,95 одсто, Даниловграду 52,15, Гусињу 19,85 одсто, Херцег Новом 42,37 одсто. У Колашину је гласало 53,45 одсто бирача, Котору 41,20 одсто, Мојковцу 56,19, Никшићу 51, Петњици 26,99, Плаву 32,21, Пљевљима 56,14, Плужинама 57,73 одсто. У Подгорици је гласало 48,11 одсто бирача. У Рожајама је гласало 26,67 одсто, Шавнику 64,38, Тивту 41,17, Тузима 27,94, Улцињу 20,48, Жабљаку 51,99 одсто и у Зети 52,77 одсто.

ДИК: До 15 часова гласало 43,76 одсто бирача

Према подацима Државне изборне комисије (ДИК) до 15 сати гласало је 43,76 одсто бирача, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

Излазност већа него на председничким изборима 2018.

Ана Ненезић из ЦЕМИ-а казала је за ТВЦГ да је излазност нешто већа него на претходним председничким изборима 2018. и негде на нивоу парламентарних из 2016. Каже и да су на председничким изборима увек излазност нешто мања него на парламентарним.

"Увек је тај проценат био између 62 одсто и до 65 одсто. Овога пута мислим да излазност може ићи И до 68 одсто овог пута, јер имамо челнике партија који су председнички кандидати", казала је Ненезић за ТВЦГ.

Говорећи о неправилностима казала је да их је било доста, али да не могу утицати на сам бирачки процес, али јесу забрињавајуће.

Скоро 10.000 бирача гласаће писмом

Бирачки одбори су одобрили око 9.400 захтева за гласање путем писма, што је око 1,7 одсто од укупног броја уписаних бирача. То одговара уобичајеном проценту одобрених захтева за гласање путем писма, саопштио је ЦДТ.

ДФ: До 15 часова гласало више од 47 одсто бирача

Према подацима из изборног штаба Демократског фронта, до 15 часова гласало је 47,36 одсто бирача.

Ова излазност је мања у односу на парламентарне изборе 2020. године, али је приближна излазности 2018. године.

ЦДТ: До 15 сати гласало 45,4 одсто бирача

До 15 сати је гласало 45.4% или око 246 200 бирача, објавио је ЦДТ.

У Тузима значајно мања излазност

У Општини Тузи, на 20 км. од Подгорице, која је настањена претежно албанским становништвом излазност је према подацима бирачких одбора мања а на неким местима осетно мања него на изборима 2020. године.

На изборном месту бр.1 у самом месту Тузи до 14 и 30 сати од 753 уписаних гласало је 200 бирача или 26,5 одсто, док је на бирачком месту бр.2 такође у Тузима, у ОШ "Махмут Лекић" од 888 уписаних до 14 и 30 часова, гласало 247 бирача или 27,82 одсто.

У Крабушком пољу на бирачком месту бр. 38 до 14 сати гласало је 24,75 одсто док је на бирачком месту бр.39, у истој општини гласало 27,5 одсто бирача.

Ни у овом тренутку на бирачким местима у општини Тузи, које је посетио репортер РТ Балкан, нема гужви.

Подсећамо да су на парламентарним изборима 30. августа 2020 године у ово време ,бирачка места била пуна бирача који су чекали на ред на гласање.

 

Гласао Алекса Бечић: Очекујемо најбољи резултат икада

Кандидат Демократа за председника Црне Горе Алекса Бечић гласао је данас у Подгорици, уз поруку да очекује најбољи резултат на националном нивоу који ће омогућити улазак у други круг председничких избора. 

"Ово су веома значајни избори који опредељују будућност друштвено политичких процеса у Црној Гори. Гласајте слободно, слобода је једна од највећих тековина које је донео 30. августа", рекао је Бечић.

"Очекујем да остваримо најбољи резултат икада на националном нивоу и да нам тај резултат омогући да уђемо у други круг председничких избора", истакао је кандидат Демократа за председника Црне Горе.

Демократе: Излазност до 14 часова - 41,6 одсто

Демократска Црна Гора је саопштила да је према њиховим подацима излазност на председничким изборима у Црној Гори до 14 часова, 41,6 одсто.

Гласала и Драгиња Вуксановић Станковић

Кандидаткиња за председника Црне Горе Драгиња Вуксановић Станковић обавила је своју грађанску дужност.

ЦеМИ: До 13 сати гласало 35,8 одсто бирача

Према подацима ЦеМИ-ја до 13 сати гласало је 35,8 одсто уписаних бирача, саопштила је на конференцији за новинаре координаторка ЦеМИ-ја Маја Бјелић.

На Твитер налогу ЦеМИ-ја пише да је излазност 35,5 одсто и да је излазак бирача на ове председничке изборе сличан оном на председничким изборима 2018.

Излазност по регијама је:

Југ: 30.7 одсто

Центар: 38.2 одсто

Север: 36.9 одсто

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) и Центар за мониторинг и истраживања (ЦеМИ) саопштили су да су на почетку изборног дана у Црној Гори забележене мање неправилности на више бирачких места у земљи.

На неким бирачким местима, на пример, бирачке кутије су биле непрописно запечаћене, гласачки листићи су пронађени ван бирачко места, а у Подгорици бирачки одбор није прописно запечатио кутију после првог бирача.

На једном бирачком месту у Бијелом Пољу, грађанин је гласно саопштио за кога ће гласати, а пошто му је саопштено да то није дозвољено, напустио је бирачко место и са собом понео гласачки листић.

Било је још неких грађана који су гласачке листиће износили ван бирачког места, а забележено је и коришћење мобилних телефона на бирачким местима.

На бирачком месту Вуковци у Зети посматрач ЦЕМИ-ја је пријавио да два члана Бирачког одбора воде евиденцију о изласку одређених бирача, користећи посебан списак унешен на биралиште, што је забрањено.

Из ЦЕМИ-ја је саопштено да је фотографија гласачког листића који је због кршења закона поништен објављен на друштвеним мрежама а
посматрачи ЦДТ-а са терена пријавили су да је на Цетињу забележен случај јавног гласања, па је гласачки листић поништен, затим да је у Подгорици бирач фотографисао листић након гласања, па је гласачки листић такође поништен.

Абазовић гласао у Улцињу: Црна Гора добија новог председника

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас у Улцињу, пошто је гласао на председничким изборима, да очекује да Црна Гора вероватно уђе у други круг председничких избора али да дефинитивно добија новог председника и то како је оценио на радост оних који желе да виде промене, бољитак и да се коначно раскрсти са политикама прошлости.

"Да не буде никаквих тајни, ја сам јавно подржао свог колегу Алексу Бечића и мислим да он од свих кандидата који учествују на изборима може на најбољи начин представљати Црну Гору према међународној јавности али и према сопственим грађанима. Он је врло одговоран човек који је заслужио да се његова борба за бољитак Црне Горе крунише председничким местом", рекао је Абазовић.

Апеловао је на све да избори протекну мирно и демократски и да би сви независно од тога ко ће добити више а ко мање гласова, требало да граде заједничку будућност и буду посвећени томе да Црна Гора иде напред.

"Надамо се да ће она бити прва наредна чланица Европске уније", истакао је Абазовић.

Ђукановић гласао у Подгорици: Не планирам да изгубим изборе

Актуелни председник Црне Горе и председнички кандидат ДПС Мило Ђукановић искористио је своје гласачко право и гласао на бирачком месту у ОШ "Саво Пејовић" у Подгорици.

Ђукановић је после гласања изјавио да не "планира да изгуби изборе", и да му је свеједно ко ће му бити противкандидат у другом изборном круги који је сасвим известан.

"Надам се да ћемо у транспарентном,слободном изражавању воље потврдити демократску зрелост црногорског друштва. Током претходних две и по деценије прошли смо кроз много изборних процеса, укључујучи реферндумски и било је приметно да је ниво демократске културе и демократске одговорности из једног у други процес био на вишем нивоу", рекао је Ђукановић.

ЦДТ: До подне гласало 29 одстo бирача

Из ЦДТ-а је саопштено да је до 12 сати гласало 29 одсто или око 157 100 бирача.

Централна регија - 31,8 одсто

Север - 28,6 одсто

Југ - 24 одсто

Мандић гласао у Подгорици: Да наставимо тамо где смо стали

Председнички кандидат Демократског фронта Андрија Мандић гласао је у насељу Загорич у Подгорици.

"Ово је велики дан за Црну Гору, а ми имамо обавезу да наставимо тамо где смо стали 30. августа 2020. године", истакао је Мандић у обраћању медијима након гласања.

"После те велике победе као и после победа на локалном нивоу где је парламентарна већина преузела готово све општине у Црној Гори, остало је још ово једно важно место са кога ће убудуће да се креира политика помирења, политика окренута свим грађаним Црне Горе и политика која ће водити снажну борбу против корупције и организованог криминала, као и политика која ће да подстиче економски развој Црне Горе", рекао је Мандић 

Он је навео да жели да раскине досадашњи праксу и успостави Црну Гору која ће, како је нагласио, поштовати све људе који вредно раде и која отвара своја крила "за сваког свог сина".
Мандић је поручио да ће у Црној Гори бити равноправни и Црногорци и Срби, и Бошњаци и Хрвати.

ЦеМИ: Излазност до 11 сати 20,1 одсто (ВИДЕО)

Према подацима ЦеМИ-ја до 11 сати гласало је 20,1 одсто уписаних бирача.

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 11 сати гласало је 20,6 одсто уписаних бирача или око 111.600 бирача.

Митрополит Јоаникије гласао на Цетињу

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије гласао је јутрос на председничким изборима на бирачком месту у Библиотеци и читаоници "Његош" на Цетињу.

У Подгорици гласао Јаков Милатовић: Мило је симбол прошлости

Председнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић, изјавио је након што је гласао у Подгорици да су избори у Црној Гори важни и да грађани бирају између политике прошлости, сиромашта, подела и политике будућности и развоја.

"Управо сам преузео одговорност и ушао у председничку трку како бих победио Мила Ђукановића и све оно што он представља у Црној Гори, а он је симбол прошлости и политике које су делиле ову земљу", рекао је Милатовић новинарима у Подгорици.

Он је казао да је сигуран да су грађани одлучили да изаберу Црну Гору будућности и "свих нас".
На питање шта ће прво урадити, Милатовић је рекао:
"Прво ћу победити Ђукановића! Победио сам га једном у Подгорици 23. октобра прошле године, победићу га опет".

Упитан да ли може да се обавеже да ће дати подршку неком кандидату уколико не прође у други круг председничких избора, Милатовић је одговорио да је скоро па немогуће да не буде у другом кругу, а да је више пута јавно рекао да никада неће подржати Мила Ђукановића.

Милатовић је изразио уверење да ће изборни дан протећи у најбољем реду и позвао грађане да искористе своје гласачко право и да гласају.

Избори у Црној Гори: До 9 часова мања излазност него 2020.

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) излазност бирача на председничким изборима до 9 сати знатно је мања него на парламентарним изборима 2020. године када је до 9 сати гласало 14,7 посто.

Излазност је ипак приближно иста као на председничким изборима 2018. када је до 9 сати гласало 6,2 посто бирача, јавља извештач РТ Балкан из Подгорице.