Србија и Балкан

РТ Балкан на изборима у необичном селу код Подгорице: У Српској гласање под оком владике Данила

До раних поподневних сати у селу је већина мештана обавила грађанску дужност, од 128 уписаних у бирачки списак до 15 и 30 гласало је 68, или скоро 53 одсто
РТ Балкан на изборима у необичном селу код Подгорице: У Српској гласање под оком владике Данила© Зоран Шапоњић

У селу Српска које се налази на десној страни пута од Подгорице према Голубовцима, односно према Бару, дечица су данас поподне безбрижно играла фудбал у дворишту ОШ "Владика Данило", тик испред бирачког места.

До раних поподневних сати у селу је већина мештана обавила грађанску дужност, од 128 уписаних у бирачки списак до 15 и 30 гласало је 68, или скоро 53 одсто, а и остали су, они који су решили да гласају, полако пристизали током поподнева.

"На бирачком месту у селу Српска данас није било никаквих проблема нити притужби било кога, а тако је на гласању у овом селу било и раније, у ствари, од како је гласања", подноси нам кратак рапорт председник бирачког одбора Станко Терзић, коме је 68 година.

У великом холу основне школе у селу Српска, близу Цијевне и Ћемовског поља, гласање је обављано под будним оком владике Данила чија огромна слика доминира читавим пространим холом и чије име школа и носи.

Станко Терзић је, са тек једним мањим прекидом, председник бирачког одбора у овом селу, како се присећа, од "раскола у ДПС-у", и од тада до сада, не памти да су у општинској изборној комисији и једном имали и једну притужбу на рад бирачког одбора у Српској, на њихово бројање гласова, записнике.

"Увек је овде све било под конац", каже Станко.

Одзив у селу до пола четири, каже Станко, сличан је као и на претходним изборима, оним парламентарним 2020. и претходним председничким 2018. Већи проблем је што је на бирачком списку, од избора до избора све мање народа, млади одлазе, стари умиру, момци се не жене.

"У Српској су на претходним изборима, 2020. године, до 11 сати гласала 63 бирача од 154 уписана, односно 41 посто, што је у том тренутку била највећа излазност у Црној Гори", присетио се данас један од мештана.

Према енциклопедијама село крај Подгорице добило је име као етноним народа Срби. У Српској је 1702. освештана капела од стране владике Данила Петровића Његоша а том приликом Османлије су у Српској на превару и ухватиле владику.

Када сам 2020. док су се у Црној Гори ломила копља на тада историјским, пресудним парламентарним изборима, једног старијег мештанина, одмах пошто је гласао, у пољу иза основне школе приупитао што се село Српска зове тако, саркастично ми је одговорио: "Вероватно зато што овде живе Турци!"

image