Србија и Балкан

НАТО: Београд и Приштина да спроведу оно о чему су се договорили у Охриду

Представница за штампу НАТО Оана Лунгеску је на Твитеру позвала две стране да у потпуности спроведу договорено
НАТО: Београд и Приштина да спроведу оно о чему су се договорили у Охриду© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Представница за штампу НАТО Оана Лунгеску изјавила је да Северноатлантска алијанса поздравља договор председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, постигнут јуче у Охриду.

Лунгеску је на Твитеру позвала две стране да у потпуности спроведу договорено.

"НАТО поздравља договор до председника Србије и Аљбина Куртија у дијалогу уз посредовање ЕУ, на путу нормализације односа између Београда и Приштине. Позивамо обе стране да брзо и у потпуности спроведу оно што је договорено. Посвећени смо стабилности на западном Балкану, укључујући НАТО и КФОР", навела је Лунгеску.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је синоћ у Охриду, после састанка са Вучићем и Куртијем, да су две стране постигле договор.

"Коначно након 12 сати имамо договор како да се спроведе споразум који су Србија и Косово постигли 27. фебруара у Бриселу", рекао је Борељ.

Вучић је прочитао је јавности текст Анекса и додао да се тзв. Косово и Србија у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса, и спровести све своје обавезе.

image