Србија и Балкан

Вучић: Имплементација само до наших црвених линија, противимо се чланству "Косова" у УН

Споразум није испреговаран, о имплементационом плану јесте јуче преговарано и тада се променило скоро све. Текст је мењан 12 пута, поручио председник Србије
Вучић: Имплементација само до наших црвених линија, противимо се чланству "Косова" у УН© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у обраћању јавности да је јуче одржана рунда дијалога коју су европски и светски моћници направили веома важном. Поручио је да ће имплементација Споразума бити спроведена до наших црвених линија и да се Србија противи чланству "Косова" у УН-у.

"Разговори никада нису лаки ни једноставни, пошто је реч о странама које су супротстављене, и имају најчешће супротстављене интересе. Ја ћу данас прочитати цео анекс, указати на правну природу и говорити о свему што се догађа, али не само око КиМ, и покушаћу да објасним људима где се данас налазимо и шта је то што радимо", поручио је председник.

Вучић истиче да смо прошли кроз тешке дане, и били изложени лавини неистина и у свету, и у земљи.

"Многи код нас се надају најгорем решењу за своју земљу, јер што горе по земљу то боље по њих. Дакле, прочитаћу вам прво цео анекс, а онда ћу објаснити шта је то што ми радимо, око чега смо се сагласили и око чега се нисмо сагласили", додаје председник.

Вучић је прочитао текст Анекса и додао да се тзв. Косово и Србија у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса, и спровести све своје обавезе.

"Стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајућих процеса придруживања Косова и Србије ЕУ. Стране напомињу да ће ЕУ посредник одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес измена мерила за Поглавље 35 за Србију због обавеза које произилазе из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију ће подједнако одражавати нове обавезе које има Косово, а које произилазе из Споразума и овог Анекса. Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорено у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ. Да би се применио члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник", наведено је у Споразуму.

Тешко доказати да Споразум постоји без потписа

Председник је објаснио зашто није ништа потписао.

"Нисам потписао јер Србија је међународно правно призната држава,'Косово није међународно правна држава и не желим да правим међународно правне споразуме са тзв. Косовом. Чак и моје изјаве су правно обавезујуће за државе", истакао је Вучић.

Он је поручио да је "тешко приказати да споразум постоји без потписа, пазим шта говорим".

На сваком месту, како је навео, говори о црвеним линијама Србије пре свега када је у питању супротстављање признању "Косова" као међународно правно признате државе и пријему у међународне институције.

"Због тога нисмо потписали ни оно што је ЕУ назвала споразумом ни Анекс", додао је Вучић.

Појаснио је да је увек говорио да српска страна прихвата концепт, да ће радити на имплементацији, додајући да смо спремнији да урадимо више од Приштине, а из потписивања би проистекла формално правна обавезност.

 Говорећи о питању несталих, председник Вучић рекао је да сви желе да се реши проблем несталих особа, свака мајка жели да зна где јој је дете закопано.

"Приштина је то користила као инструмент из којег би се произвеле материјалне и правне последице које би Србија требало да плати тзв. Косову", истакао је председник.

Додао је да не може да се прихвати термин присилни нестанак јер је то део посебне међународне конвенције и одатле би произлазиле посебне обавезе о плаћању ратне одштете.

Што се тиче Заједнице српских општина, Вучић је рекао да се Курти позивао на Ахтисаријев план, али да то српска страна не прихвата. Нагласио је да имамо потписана четири споразума који се тичу ЗСО, имамо за њих потписе обе стране, за разлику од Ахтисаријевог плана који Србија није усвојила, и то је оно што је важно.  

"Посебно је важан документ из 2015. године. ЗСО је важна и за оне који живе јужно од Ибра, сви живе као у гету, немају ни институционални оквир у којем могу да делују", нагласио је Вучић.

На северу се Срби осећају слободније, али ЗСО је потребна свуда где Срби живе, али много више на југу, него на северу, напоменуо је председник Србије.

"Срби ће добити институционални оквир за своје деловање са ЗСО, добиће председника, скупштину, комуницираће и са централним властима", нагласио је председник.

На три стуба, како је рекао, Албанци су хтели да формирају ЗСО: у складу са Уставом "Косова", изјавом Федерике Могерини датом Иси Мустафи да ће то бити без извршних овлашћења и писмом уредништву који су потписали Шоле и Ескобар.

"Да ли је могуће да материјални и формални извор права треба да буде текст у новинама? Успели смо да се изборимо да достигнуто у дијалогу буде примењено. Надам се да је то могуће, а плашим се да ће бити много теже од оног што данас мислим", рекао је председник.   

Важно је да будемо на европском путу, рекао је Вучић и додао да се ради о стварању атмосфере и имиџа земље у коју можете да доносите инвестиције, да нисте изоловани и нагласио да то није "30 Јудиних сребрњака".

"Споразум није испреговаран, имплементациони план јесте јуче преговаран и тада се променило скоро све. Текст је мењан 12 пута", истакао је Вучић.

Важно је да српски управљачки тим сада крене на највишем нивоу дијалога да изнесе свој предлог, додао је он.

Срби на КиМ да буду безбедни

"Треба да креирамо амбијент у којем ће Срби на КиМ да буду безбедни, наш народ свуда где живи да има мир и у којем ћемо увек да сачувамо своју државу и поштујемо Устав Србије. То није увек лако постићи. Спољни притисци су такви да нас терају да се одрекнемо тога", истакао је председник.

Вучић је навео да ће наредних дана позвати на консултације представнике политичких странака, које ће упознати и са детаљима о којима не може да говори јавно.

Истакао је и да на КиМ постоје села, енклаве где никаквог посла нема, нема наше администрације, школа, вртића, не могу да раде у систему који плаћамо. За месец и по-два за око пет-шест хиљада људи повећавамо социјалну помоћ на 20.000 динара са 11.000 динара, најавио је председник Србије.

Ускоро ће бити разговори са представницима Срба на КиМ, најавио је председник Вучић, додајући да ће их посетити и разговарати с њима.

Важност ЗСО је и у томе што када буде формирана, предвиђено је да инфраструктурне пројекте, попут путева, финансира Србија, а и када ЗСО тражи нешто приштинским властима то има јачу снагу него када своја права покушавају да остваре појединци, додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је нагласио да нажалост није ништа преговарано осим онога јуче.

"Мислите ли да се неко од нас радује када иде у Брисел, Охрид или негде другде? Не спавамо ноћима пре тога. А шта треба да урадимо, да кажемо да нећемо да разговарамо. А како ћемо да живимо?", упитао се Вучић.

Он се захвалио момцима и девојкама који се пријављују за три специјалне јединице ВС и замолио да наставе да се пријављују јер је потребно још људи.

Неспровођење договореног ће имати последице

Приводећи обраћање јавности крају, председник Вучић истакао је да сматра да су у датим оквирима направили добре ствари за Србију и регион и поручио да "треба да се посветимо даљем раду на имплементацији оног што смо рекли". Навео је и да треба да кренемо да радимо још снажније и јаче на економском плану.

"Раде бави се привредом, а санкције пусти неким другима да се њиме баве. Ако имаш нешто да кажеш иди на владу, а не у медије", рекао је Вучић поново се обраћајући министру привреде Радету Басти који је недавно затражио увођење санкција Русији.

Председник Србије поновио је да ће наша земља имплементирати највећи део договореног али неће оно што се тиче УН-а или било каквог дефакто или дејуре признања. Навео је да размишља и да буде сачињен општи акт о томе који би прошао кроз Народну скупштину.

Упитан за последице ако се не спроводи споразум, Вучић је из документа прочитао да неспровођење може имати последице по приступање ЕУ и финансијску помоћ Србији од ЕУ, додајући да би тешких последица већ данас било да нисмо прихватили део планова.

image