Србија и Балкан

Додик у посети Хиландару и Светој Гори (ФОТО)

Сваки 26. март је тежак, тужан и болан датум за све Србе, а посебно за породице Зечевић и Милошевић из Сијековца које су највише страдале у овом масакру
Додик у посети Хиландару и Светој Гори (ФОТО)© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик стигао је данас на Свету Гору, где ће посетити и српски манастир Хиландар.

"Управо сам с унуком Стефаном стигао на Свету Гору. Посетићемо и српски манастир Хиландар", написао је Додик на Инстаграму.

Oн je истакао данас да су Сијековац и Сарајево места где су у марту 1992. године, пре оружаних сукоба, почињени први злочини над српским народом који су уједно означили почетак крвавог грађанског рата и реализације плана елиминације и етничког чишћења Срба у БиХ.

Додик је подсетио да се непосредно након референдума о отцепљену БиХ из тадашње Југославије, у којем су Срби елиминисани као конститутивни народ, догодило монструозно убиство српског свата на сарајевској Башчаршији, да би потом Сијековац постао место првог масакра над цивилима.

"Све то представљало је очигледан увод у крвави грађански рат у БиХ с циљем стварања муслиманске БиХ", истакао је Додик за Срну.

Председник Републике Српске је нагласио да је сваки 26. март тежак, тужан и болан датум за све Србе, а посебно за породице Зечевић и Милошевић из Сијековца које су највише страдале у овом масакру.

За овај стравични злочин, подсетио је Додик, одговарао је једино Земир Ковачевић који је осуђен на 10 година затвора, док Нијаз Чаушевић, командир интервентног вода који је био подршка снагама које су ушле у Сијековац, никада није одговарао, већ је све време до 2007. године провео у Хрватској војсци, када је и пензионисан.

"Јасно је да нема правде за недужне српске жртве убијене на кућном прагу, и то пре почетка оружаних сукоба у БиХ, као што нема ни за многе друге убијене Србе на многобројним стратиштима широм Републике Српске. Али истина је једна, она никада неће нестати и мора изаћи на видело кад тад. Можда ми нећемо то доживети, али верујем да ће дочекати наши потомци, јер истина је увек на страни праведних", рекао је председник Републике Српске.

Додик је нагласио да гробови у Сијековцу, као и гробови свих српских страдалника заслужују правду и то сви знају, па и они који су починили злочин над недужним народом.

Он је нагласио да српски народ мора избећи поделе када је реч о одбрани националних интереса и да је то наша дужност управо због страдалих предака, али и нових генерација којима треба стално говорити о историји народа којем припадају.

"Треба стално говорити и о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, храбрости српских бораца, о свим недаћама кроз које смо пролазили стварајући Републику Српску у миру и бранећи је у Одбрамбеном-отаџбинском рату", рекао је Додик.

Он је истакао да Срби морају неговати културу сећања, не да би се светили него да би знали да Република Српска треба и мора да постоји.

Додик је указао да је политичко-безбедносна ситуација у БиХ стално сложена, те да је и даље на сцени еуфорија радикалног ислама и с тога приоритетни задатак Републике Српске и српског народа треба увек да буде јачање патриотске свести, очување јединства и институција Републике Српске.

У Сијековцу ће сутра бити обележена 31 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Током 1992. године у Сијековцу убијено је 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод, преноси Срна.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.