Србија и Балкан

Вучић: Плашим се да са оваквом влашћу у Приштини нормализација односа није могућа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће Србија и Црна Гора имати бољу сарадњу
Вучић: Плашим се да са оваквом влашћу у Приштини нормализација односа није могућа© Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Верони имао добар састанак са премијерком Италије Ђорђом Мелони, али и да је имао прилику да разговара са најважнијим италијанским званичницима.

О дијалогу Београда и Приштине

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине који се сутра наставља, Вучић истиче да није оптимиста.

"Суштинско питање је можемо ли стварно да нормализујемо односе са њима. Плашим се да са оваквом влашћу у Приштини то сада није могуће. Они свакога дана изазивају сукобе, провоцирају наше људе, то су бесконачни упади на север, разговори и убеђивања амбасадора Квинте, како је то морало да се уради, пошто су 'сви горе криминалци'. Проблем је у томе да неко не жели да разуме да не може на силу, већ смо потребни једни другима. Ми ћемо бити посвећени у дијалогу, да испуњавамо све. Оно што смо рекли да нећемо урадити, наравно да нећемо урадити. Чули сте коректну изјаву италијанског амбасадора који је рекао да сам повукао јасне црвене линије", истакао је Вучић.

Напомиње да суштински није оптимиста, али ће бити добро ако буде техничких помака напред.

Избори у Црној Гори

Вучић је говорио о изборима у Црној Гори и напоменуо да се нада да ће Србија направити боље, пријатељске односе са том државом.

Он је, говорећи о победи Јакова Милатовића, рекао да поједини људи у Србији имају обичај да учитавају своје ставове у догађаје у региону.

"Сваки пут када се нешто деси, када Милановић победи Колинду, када Голоб победи Јаншу, када Курц више није канцелар. Шта год да се догоди, они кажу - следећи је Вучић. То је било и са Трампом када је изгубио од Бајдена. Само да подсетим грађане, шта год да се догоди, они се увек потруде да у томе пронађу свој тобож будући успех, а мој неуспех. Они не разумеју да свака земља има своје законитости, и она се тиче воље њихових грађана", наводи председник Србије.

"Много више ми смета то да је Србија крива, пустите Вучића. Цело политичко Сарајево је подржало Ђукановића. И нико то није рекао овде. Нико није рекао да је то урадила и Приштина. То су радиле готово све земље са Балкана, осим Србије. Ту долазимо на оно о чему сам говорио безброј пута, прича о томе како Србија увек мора да буде крива. Србија мора да буде та која је увек оптуживана за све, и када нема никакве везе са тиме", истиче Вучић.

Навео је да се трудио да ћути на бесмислице које је слушао током изборне кампање у Црној Гори и додао да намерно није коментарисао никог од кандидата у Црној Гори.

"Трудио сам се да ћутим на бесмислице, све што сам чуо, за српски свет, за Србију. Нисам ни помињао Ђукановића, и питао сам се да ли је могуће да вам је тема кампање само да нападате Србију. Океј, нападате мене, научио сам да трпим. Ћутао сам, јер не желим да говорим ружне ствари у тренутку када је неко поражен, то је џентлменски приступ, не волим да газим некога ко је на поду."

Он је рекао да је политика Ђукановића, и политика коју он води, дијаметрално супротне, и да је то био избор људи у Црној Гори.

"Данас сам неколико речи разменио са Милатовићем. Не падам у еуфорију, као што то људи у Србији раде, видећемо како ће то да изгледа. Видели смо како је то изгледало са Кривокапићем, али се надам да ћемо направити боље и пријатељске односе са Црном Гором. Добро и за нас и за њих. Надам се да ћемо имати бољу сарадњу", рекао је председник Србије.

Италија види Србију као поузданог и стабилног савезника

"Са Ђорђом Мелони смо разговарали о свим важним питањима и билатералној сарадњи, о унапређењу свеукупних односа. Састанак је био суштински добар, а премијерку Италије до краја године очекујем у Србији", казао је Вучић.

Навео је да Италија види Србију као поузданог и стабилног, територијално и по броју становника малог, али важног савезника и пријатеља на Балкану.

Он каже да Србија има све већи проблем са радним местима, и да постоје читаве области где је потребно запошљавање људи са стране.

"Слично је и у Северној Македонији и Албанији, и сваком је добродошло да на тржишту рада размењује људе и искуства. Почиње да функционише јединствено тржиште рада и јединствено тржиште у суштинским назнакама. Поједноставићемо процедуру, све ће се изводити једним кликом. Направили смо договор са Северном Македонијом да електронска картица за ауто-путеве може да се користи и код нас и код њих, и очекујемо да пре краја године уведемо ИД картицу Отвореног Балкана, и тада ћемо разговарати са свим представницима бизниса, хотелијерима, што ће бити огромна корист за оне који су у Отвореном Балкану", објаснио је председник Србије.

image